-Τα extreme sports εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν γίνει η επιτομή του indy filming. Αρκεί κανείς να παρακολουθεί κάποιο από τα μεγάλα site για να καταλάβει πόσα edit κατακλύζουν καθημερινά το διαδίκτυο.
Δεν πρέπει επίσης σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε το γεγονός ότι πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σήμερα από το mainstream κοινό, δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες των πιο τρελαμένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Gopro και γενικότερα ο τομέας των action cameras.
Βέβαια που να φανταστεί κανείς πριν από λίγα χρόνια ότι θα μπορεί να τραβήξει βίντεο από τον αέρα μόνος του, με σχετικά χαμηλό κόστος και πολύ εύκολα. Όλα είναι δυνατά όπως φαίνεται και το ρητό sky is the limit φαίνεται να τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Η dji είναι δεν είναι η πρώτη εταιρία που παρουσίασε drone, αλλά είναι η πρώτη η οποία το έκανε εύκολο για όλους. Όταν λέμε εύκολο δεν εννοούμε μόνο στον χειρισμό του αλλά και στην τιμή. Βέβαια όλα σχετικά είναι και αυτό γιατί μπορεί η τιμή του phantom να ξεκινάει στα 500 με 600 ευρώ αλλά για να πετύχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη εις τριπλούν.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή λοιπόν.
-To μουλτικόπτερο από μόνο του έρχεται στα 600 ευρώ και το πακέτο περιλαμβάνει το σκάφος, το χειριστήριο και μια μπαταρία. Ότι χρειάζεσαι δηλαδή για να πετάξεις. Εκείνο που μας έκανε εντύπωση ήταν το πόσο μικρό στην πραγματικότητα είναι τo phantom. Τόσο μικρό που λες 'μα καλά εκεί πήγαν τα λεφτά μου; ' και όμως το μέγεθός του είναι και το πραγματικό του πλεονέκτημα, αφού μπορείς να το πάρεις παντού και εύκολα.
Μην περιμένετε ανθρακονήματα και εξωτικά υλικά (άλλωστε 600 ευρώ δίνεις). Το σκάφος είναι πλαστικό και όλα τα τζάντζαλα είναι χωμένα στο εσωτερικό του και με αυτά εννοούμε την τηλεκατεύθυνση, τον αυτόματο πιλότο και την πυξίδα. Όλα αυτά είναι υπέρ αρκετά για να καταρρίψει το phantom τους νόμους της φυσικής και να σταθεί στο 'ύψος' του.
Ο αυτόματος πιλότος είναι γνωστός 'τύπος' στον χώρο των multicopters και η δουλεία του είναι εκτός από το να επιστρέφει το σκάφος στην θέση του σε περίπτωση που χαθεί το σήμα της τηλεκατεύθυνσης, να το κρατάει σταθερό στο 'hovering'. Με απλά λόγια εκεί που το αφήνεις εκεί μένει χωρίς να πειράζεις τα χειριστήρια.
-Το χειριστήριο είναι κατασκευασμένο και αυτό από το ίδιο λευκό πλαστικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο και το σκάφος και έχει πάνω τα απαραίτητα. Ούτε οθόνες ούτε κουμπιά κτλ. Ότι χρειάζεται για να πετάξεις συμπεριλαμβανομένων των διακοπτών home lock (το χρησιμοποιείς για να γυρίσει το σκάφος στη θέση του σε περίπτωση ανάγκης), απενεργοποίησης του gps και της ροδέλας χειρισμού του gimbal.
Όλα αυτά λοιπόν είναι αρκετά για να πετάξεις το phantom καθώς και να τραβήξεις φωτογραφίες με GoPro. Για βίντεο όμως ούτε να το σκέφτεσαι καθώς χωρίς το λεγόμενο gimbal το οποίο σταθεροποιεί την κάμερα γυροσκοπικά δεν πάς πουθενά!
-Το gimbal λοιπόν που χρησιμοποιούν όλοι είναι το zenmuseh3-3d το οποίο είναι 3 axis και κάνει εκπληκτικά τη δουλειά του προσθέτοντας όμως επιπλέον 360 ευρώ στην τιμή του phantom. Να σημειώσουμε ότι αν και έχει σχεδιαστεί για την GoPro Hero3 μπορεί να 'σηκώσει' και την Hero 4.
-Άντε και σταθεροποίησες την εικόνα, σίγουρα θα χρειαστείς και ένα τρόπο να βλέπεις τι τραβάς. Εδώ έρχεται το σύστημα fpv το οποίο αποτελείται από ένα transmitter που στέλνει εικόνα, ένα receiver που λαμβάνει και μια οθόνη που προβάλει. Όλα αυτά θα σου κοστίσουν στην καλύτερη γύρω στα 350 ευρώ.
Το σωστό πακέτο κάπου εδώ ολοκληρώνεται αν και για να πεις ότι θα βιντεοσκοπήσεις μισή ώρα θα χρειαστείς και μία δεύτερη μπαταρία. Σύνολο λοιπόν 1500 ευρώ με την προϋπόθεση ότι έχουμε και την GoPro στα χέρια.
Αν τα λεφτά σας φαίνονται πολλά θα πρέπει να σκεφτείτε πόσο κόστιζε λίγα χρόνια πριν η βιντεοσκόπηση από τον αέρα, καθώς και την ποιότητα του υλικού το οποίο το phantom είναι ικανό να παραδώσει .
-Λειτουργία
To phantom έχει κατασκευαστεί με τρόπο ώστε να είναι εξαιρετικά απλό στον χειρισμό του ενώ ακόμα και ένα μικρό παιδί μπορεί εύκολα να εξοικειωθεί με το χειριστήριο.
Πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά, 360... και τελειώσαμε!
Ο αυτόματος πιλότος απλοποιεί τα πράγματα αφού δεν χρειάζονται πολλές κινήσεις για να μένει σταθερό.
Χωρίς τον αυτόματο τα πράγματα αλλάζουν δραματικά και για να σας το πούμε με απλά λόγια εμείς το καρφώσαμε σε τοίχο, χωρίς πολλές ζημιές ευτυχώς.
Οπότε η πτήση χωρίς gps δεν συνίσταται σε αρχάριους όπως εμείς πιλότους.
Από την στιγμή που ξεπεράσεις το πρώτο σοκ του να έχεις τα βγαλμένα με ιδρώτα λεφτά σου στον αέρα τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο ομαλά. Η αίσθηση είναι σαν αυτή του ποδηλάτου. Άπαξ και έμαθες ισορροπία τα άλλα έρχονται μόνα τους.
Μέσα σε λίγες πτήσεις ο average χρήστης είναι ικανός να τραβήξει αξιοπρεπέστατα πλάνα. Να σημειώσουμε ότι όσα περισσότερα γνωρίσει κάποιος για την φωτογραφία και την λήψη βίντεο τόσο πιο εύκολο είναι να καδράρει και με το phantom. Pan και Tilt είναι όροι τους οποίους καλό είναι να γνωρίζουμε καλά.
-TIPS
Εξοικειώσου απόλυτα με το χειριστήριο πριν πετάξεις μαθαίνοντας ακριβώς τι κάνει κάθε stick και μην περιμένεις να τα μάθεις στον αέρα.
Αν τα χάσεις και δεν ξέρεις τι σου γίνεται (πιστέψτε με συμβαίνει...) σήκωσε το phantom ψηλά γιατί εκεί δεν κινδυνεύει ούτε εκείνο ούτε αθώος κόσμος.
Μην πετάς σε περιοχές όπου μπορεί να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες. Εμείς διαλέξαμε την Πάρνηθα για τις πρώτες πτήσεις.
Αν δεις τα φύλλα στα δέντρα να κουνιούνται κάτσε σπίτι. Με πολύ αέρα δυσκολεύουν αρκετά τα πράγματα. Μάθε να το απογειώνεις και να το προσγειώνεις στα χέρια. Όλη η μαγεία είναι να το σηκώνεις εκεί που δεν μπορούν άλλα μέσα. Βέβαια με τεράστια προσοχή γιατί οι έλικες είναι 4 και κόβουν...
Μέχρι να νιώσεις Tom Cruise στο Top Gun μην απενεργοποιείς το gps.
Η μπαταρία κρατάει περίπου 15 λεπτά. Άσε να λέει η dji 25. Στα 10 λεπτά να έχεις το νου σου.