TOOLS.

Search Our Site

Δοκιμάσαμε την Rockshox Pike

Απο εκεί που όλοι ζούσαμε για να δούμε τα νέα downhill μοντέλα όλα ξαφνικά άλλαξαν και τα φώτα πέσαν πάνω σε μια κατηγορία ποδηλάτων που οι περισσότεροι απο εμάς για καιρό σνόμπαραν.

Ποιός θα το πίστευε ότι θα κατεβαίναμε downhill μονοπάτια με ανάρτηση που ζυγίζει κάτω από 2 κιλά. Κακά τα ψέματα στην long travel endurο κατηγορία πιρουνιών το σημείο αναφοράς για όλο τον πλανήτη είναι αυτή τη στιγμή η Pike είτε μας αρέσει είτε όχι.-

Το αν είναι η ''τέλεια'' είναι άλλη ιστορία.

 


 

-Κατασκευή

Το catridge είναι σχεδιασμένο απο την αρχή με σκοπό να κάνει την ζωή του αναβάτη πολύ πιο εύκολη. Ξεχάστε τα άπειρα κλικ στις ρυθμίσεις. Τα 3 modes είναι αρκετά. Ένα για ανάβαση το οποίο δεν είναι πραγματικό lockout με την ανάρτηση να βυθίζετε μερικά χιλιοστά. Ένα για κατάβαση, full ανοιχτό και τέλος ένα ενδιάμεσο κλίκ το οποίο εμείς χρησιμοποιήσαμε περισσότερο.
Το rebound είναι βελτιωμένο λύνοντας το πρόβλημα του διακόπτη που έφευγε από την θέση του στα παλιότερα μοντέλα της Rockshox. Τα κλικ του  είναι βελτιωμένα, χωρίς να χρειάζεται να γυρνάς τον διακόπτη άσκοπα για να επιτύχεις την επαναφορά που θές.

Η Rockshox προσφέρει τα λεγόμενα bottomless tokens για να κάνεις όσο γραμμική θες την λειτουργία του. Τι σημαίνει αυτό; Πλαστικοί αποστάτες τους οποίους για να τοποθετήσεις στον θάλαμο αέρα, πρέπει να λύσεις την πάνω τάπα του πιρουνιού, κάτι που σίγουρα δεν θα κάνεις ποτέ στο βουνό και το πιο πιθανό είναι να τους χάσεις.

Το πιρούνι δεν είναι κατασκευασμένο από εξωτικά υλικά χρησιμοποιώντας αλουμίνιο για τα καλάμια και μαγνήσιο για τις μπότες όχι τόσο καλής ποιότητας, κάνοντάς το εξαιρετικά ευάλωτο. Χρειάστηκε να αλλάξουμε τις μπότες του πιρουνιού λόγω βαθουλωμάτων 2 φορές.

Η εταιρία ξεπέρασε πλέον τα προβλήματα αξιοπιστίας του charger που είχε η πρώτη παρτίδα αναρτήσεων ενώ είναι τουλάχιστον άθλιος ο νέος 15άρης άξονας ο οποίος την δεύτερη μέρα δοκιμής μας έμεινε στα χέρια και τον οποίο δεν βρήκαμε ποτέ ξανά στην Ελλάδα.

 


 

-Λειτουργία

Το πιρούνι δουλεύει τέλεια.
Μας ικανοποίησε τόσο στην ανάβαση όσο και στην κατάβαση κάτι που κανείς για καιρό δεν μπορούσε να κάνει καλά.

Η αίσθηση του θυμίζει πιρούνι downhill, ενώ το βάρος του θα το ζήλευαν πολλές cross country αναρτήσεις.

Η μαύρη ανοδίωση των καλαμιών, κάνει καλά την δουλειά τις μειώνοντας τις τριβές, ενώ μετά από πολλές βόλτες στις λάσπες της Πάρνηθας φαίνεται ανεπηρέαστη.

Παρά το γεγονός οτι η Rockshox έχει ελαφρύνει αισθητά το πιρούνι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πέτυχε την ακαμψία που θεωρείται standart πλέον στις αναρτήσεις αυτής της κατηγορίας. Στη ανηφόρα το lockout παρά το γεγονός οτι δεν κλειδώνει το πιρούνι, βοηθάει αρκετά τον αναβάτη. Η τελείως ανοιχτή λειτουργία δεν μας βόλεψε, κάνοντας πολύ μαλακή την ανάρτηση για ποδήλατο enduro παρά το γεγονός οτι πειραματιστίκαμε με την ποσότητα αέρα στον θάλαμο. Η μεσαία λειτουργία είναι η χρυσή τομή ακόμα και για μονοπάτια με downhill χαρακτήρα. Ολα αυτά βέβαια είναι σχετικά αφού όλα μπορούν να αλλάξουν αναλόγως με το στύλ του κάθε αναβάτη.


Το δια ταύτα είναι πως είναι το καλύτερο σε λειτουργία allmountain/endurο πιρούνι τις αγοράς αυτή τη στιγμή αλλά χάνει σε σημεία που δεν θα έπρεπε.

+ Είναι μαύρο, δουλεύει άψογα είναι αξιόπιστο και ελαφρύ, τιμή

- Οι μπότες παραέιναι ευαίσθητες σε χτυπήματα όπως και ο άξονας ο οποίος θα σου μείνει στα χέρια, δεν βρίσκεις ανταλλακτικά στη Ελλάδα.

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new