NEWS.

Search Our Site

Η Fernanda Maciel ανέβηκε την ψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής σε χρόνο ρεκόρ

Ανακάλυψε πώς η Fernanda Maciel έδειξε τόσο θάρρος και αποφασιστικότητα προκειμένου να πετύχει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ ανάβασης και κατάβασης, τρέχοντας στην ψηλότερη κορυφή στο Νότιο Πόλο.

Κι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη απολάμβαναν πλούσια Χριστουγεννιάτικα γεύματα, η ultrarunner, Fernanda Maciel, αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να πακετάρει τα πράγματα της για την κατάλευκη - και παγωμένη - Ανταρκτική. Στη συνέχεια ανέβηκε τρέχοντας στην ψηλότερη κορυφή, στο Όρος Βίνσεν, όπου έφτασε μετά από 6:40’ ώρες ανάβασης, για να επιστρέψει μετά στην βάση της στον μισό χρόνο της ανάβασης. Έτσι, συνολικά η ανάβαση και κατάβαση της πήρε 9 ώρες και 41 λεπτά, χρόνος που αποτελεί επίσημο ρεκόρ των καταγεγραμμένων αναβάσεων, όπως ρεκόρ αποτελεί και ο καθαρός χρόνος ανάβασης.
Το να ταξιδεύεις σε μια περιοχή που παραμένει παγωμένη όλη την διάρκεια τους έτους, όπου το καλοκαίρι δεν δύει ο ήλιος και τον χειμώνα δεν ανατέλλει, σημαίνει πως και μόνο να βρίσκεσαι και να επιβιώνεις σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον απαιτεί ισχυρή θέληση και άριστη σωματική κατάσταση.
Το να σκαρφαλώσεις περισσότερα από 4.800 μέτρα και να κινηθείς ανάμεσα σε κάθετες πλαγιές και βραχώδη τμήματα κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες αποτελεί από μόνο του τεράστιο επίτευγμα. Το να κάνεις τρέχοντας για ώρες αυτή τη διαδρομή, φαίνεται απλά αδιανόητο.
Η Fernanda Maciel στο όρος Βίνσεν κατά τη διάρκεια του project Επτά Κορυφές, στην Ανταρκτική, στις 20 Δεκεμβρίου 2022.

Η Fernanda Maciel στο όρος Βίνσεν κατά τη διάρκεια του project Επτά Κορυφές, στην Ανταρκτική, στις 20 Δεκεμβρίου 2022.Η Maciel αντιμετώπισε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στον δρόμο για την κορυφή


© Jordan Manoukian/Red Bull Content Pool


Με υψόμετρο 4.892 μέτρα και μόλις 1.200 χιλιόμετρα από τον Νότιο Πόλο, το Όρος Βίνσεν, όχι μόνο είναι η ψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής, αλλά συμπεριλαμβάνεται και στις Επτά Κορυφές (Seven Summits), τις ψηλότερες σε κάθε ήπειρο του πλανήτη. Βέβαια, στο αφιλόξενο αυτό βουνό έχουν γίνει εκατοντάδες αναβάσεις και το οποίο κάθε χρόνο υποδέχεται πολλούς φιλόδοξους ορειβάτες. Καθώς συνήθως απαιτούνται από πέντε έως επτά ημέρες για την ολοκλήρωση της ανάβασης και κατάβασης της κορυφής, έχουν γίνει και αρκετές προσπάθειες για ένα ρεκόρ ταχύτητας. Ωστόσο, η προσπάθεια και ο φοβερός χρόνος που πέτυχε η Maciel θα μείνει στην ιστορία του Όρους Βίνσεν.


Η μεγάλη αυτή επίδοση που έθεσε η έμπειρη ultrarunner δεν είναι κάτι καινούριο γι’ αυτήν σε ότι αφορά τα μεγάλα βουνά, καθώς έχει πετύχει και άλλες μεγάλες επιδόσεις και παγκόσμια ρεκόρ σε άλλες κορυφές που περιλαμβάνονται στις Επτά Κορυφές, όπως η κορυφή του όρους Aconcagua (6.962μ.) στην Αργεντινή το 2016 και η κορυφή του όρους Κιλιμάντζαρο (5.895μ.) στην Τανζανία το 2017.
Η Maciel έχει γεννηθεί στην Βραζιλία και μετακόμισε μόνιμα στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο Chamonix το 2018 προκειμένου να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο της και να αναβαθμίσει την περιπετειώδη καριέρα της. Στις αρχές του 2000 πήρε την μεγάλη απόφαση και παραιτήθηκε από την δουλειά της σαν δικηγόρος για να κυνηγήσει τα όνειρα της. Από τότε και κάθε χρόνο προσθέτει στο ενεργητικό της σημαντικές επιτυχίες και παράλληλα εργάζεται σκληρά προκειμένου να πετύχει έναν ακόμη στόχο της, την προστασία του πλανήτη, φροντίζοντας να ενημερώνει τον κόσμο, αλλά και να συγκεντρώνει χρηματικά ποσά για τα φιλόδοξα ορειβατικά της σχέδια.


Η Fernanda Maciel ανεβαίνει στο όρος Βίνσεν κατά τη διάρκεια του project Επτά Κορυφές, στην Ανταρκτική, στις 20 Δεκεμβρίου 2022.

Η Fernanda Maciel ανεβαίνει στο όρος Βίνσεν κατά τη διάρκεια του project Επτά Κορυφές, στην Ανταρκτική, στις 20 Δεκεμβρίου 2022.

Η Maciel έγραψε νέο επίσημο ρεκόρ με χρόνο ανάβασης 6 ώρες και 40 λεπτά


© Jordan Manoukian/Red Bull Content Pool


Στα μελλοντικά σχέδια της περιλαμβάνεται η ανάβαση στο Grand Paradiso και στο Matterhorn μέσα σε μια μέρα προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού για την συρρίκνωση των παγετώνων στα βουνά. Και όταν την ρωτάμε για το πάθος της για την προστασία της φύσης αυτή μας είπε: «Από 15 χρονών η αποστολή μου ήταν να προστατεύω το περιβάλλον».
Λίγους μήνες πριν το project στην Ανταρκτική η Maciel χρειάστηκε να ξεπεράσει μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση καθώς έχασε το ίνδαλμα και καθοδηγήτρια της, την Hilaree Nelson που πέθανε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο Μανασλού στο Νεπάλ, από πτώση χιονοστιβάδας. Και μας εξηγεί: «Σκεφτόμουν πολύ την Hilaree κατά την διάρκεια της ανάβασης μου στο Όρος Βίνσεν. Ήταν ένας άνθρωπος που με είχε εμπνεύσει και μου είχε δώσει απλόχερα τη δύναμη για να μπορώ να ανταπεξέλθω στα project μου που έκανα στα ψηλά βουνά. Είμαι χαρούμενη πάντως που έχω τόσο έντονα συναισθήματα και βιώματα όπως αυτή με έχει καθοδηγήσει».
Η ανάβαση στο Όρος Βίνσεν ήταν μια έντονη εμπειρία για την Maciel τόσο από ψυχολογικής πλευράς όσο και από σωματικής. Και προσθέτει: «Υπέφερα πολύ εξαιτίας του μεγάλου υψομέτρου και του πολύ έντονου ψύχους, ενώ οι ισχυροί άνεμοι έκαναν ακόμη δυσκολότερη την προσπάθεια μου και μάλιστα σε θερμοκρασίες που κυμαίνονταν στους -30 με -50 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, η διαδρομή της ανάβασης ήταν πολύ απαιτητική με κάποια πολύ απότομα τμήματα και σημεία με βράχια που ήταν πολύ δυσκολότερα απ’ όσο φανταζόμουν».
Ωστόσο, η Maciel είχε και κάποια άλλα εμπόδια να ξεπεράσει, όπως ήταν ένα σπασμένο κραμπόν και παγωμένη μάσκα λίγο πριν φτάσει στην κορυφή. Τελικά όμως η πιο δύσκολη πρόκληση αποδείχθηκε πως ήταν να μπορέσει να εξασφαλίσει την άδεια για την προσπάθεια της για την κατάρριψη του ρεκόρ ταχύτητας. Βλέπετε λόγω της υψηλής δυσκολίας του συγκεκριμένου βουνού υπάρχουν πολλοί περιορισμοί και κανόνες που δεν της επιτρέπονταν να τρέχει μόνη, οπότε υποχρεώθηκε να λειτουργήσει σαν ομάδα με τον οδηγό βουνού και δρομέα, τον Sam Hennessey.
Η Fernanda Maciel στο project της Επτά Κορυφές, στην Ανταρκτική, στις 20 Δεκεμβρίου 2022.

Η Fernanda Maciel στο project της Επτά Κορυφές, στην Ανταρκτική, στις 20 Δεκεμβρίου 2022.

Η Fernanda Maciel στην Ανταρκτική

© Jordan Manoukian/Red Bull Content Pool
Στην κορυφή έκανε τρελό κρύο, γύρω στους -45 βαθμούς… αλλά κατάφερα να πιέσω δυνατά

«Ήταν αρκετά διασκεδαστικό που είχα τον Sam να με ακολουθεί με το σχοινί», μας είπε η Maciel. «Είχαμε φοβερό ρυθμό και καταφέραμε να καλύψουμε 30 χιλιόμετρα με τρέξιμο και περίπου 5 χιλιόμετρα με δυνατό περπάτημα».
Ξεκίνησαν στις 11:30 τοπική ώρα και η Maciel έφτασε στην κορυφή σε 6 ώρες και 40 λεπτά που αποτελεί και το νέο ρεκόρ. Για να το πετύχει αυτό πραγματικά κυριάρχησε στα τρία τμήματα της ανάβασης. Το πρώτο τμήμα έχει μήκος εννέα χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 650 μέτρα με βαθμό δυσκολίας D+ από το Base Camp (2.100μ.) μέχρι το Low Camp (2.750μ.). Όταν μάλιστα έφτασε στο Low Camp άλλαξε τα παπούτσια τρεξίματος με ορειβατικές αρβύλες και φόρεσε τον απαραίτητο αναρριχητικό εξοπλισμό προκειμένου να κάνει χρήση σχοινιών στο τμήμα που ακολουθούσε.
Το μονοπάτι από το Low Camp στο High Camp (3.770μ.) περνάει από κάποιες απαιτητικές ορθοπλαγιές όπου εξασφαλίζεται η ασφάλεια κάθε ορειβάτη από σταθερά σχοινιά. Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής, από το High Camp έως την κορυφή, περιλαμβάνει μια ανάβαση 7 χιλιομέτρων και αναρρίχηση για 1.120 μέτρα με βαθμό δυσκολίας D+ σε κλίσεις που φτάνουν τις 40 μοίρες. Για να φτάσεις στην κορυφή πρέπει να ξεπεράσεις και μια εκτεθειμένη κορυφογραμμή σε βραχώδες τερέν.
Η Fernanda Maciel και ο Sam Hennessey κατά τη διάρκεια του project Επτά Κορυφές, στην Ανταρκτική, στις 20 Δεκεμβρίου 2022.

Η Fernanda Maciel και ο Sam Hennessey κατά τη διάρκεια του project Επτά Κορυφές, στην Ανταρκτική, στις 20 Δεκεμβρίου 2022.«Είχε πλάκα που ήταν μαζί μου ο Sam και με ακολουθούσε στα σταθερά σχοινιά»

© Jordan Manoukian/Red Bull Content Pool


Και μας εξηγεί η Maciel: «Στην κορυφή έκανε τρελό κρύο, γύρω στους -45 βαθμούς. Γενικά όλη η ανάβαση έγινε σε πολύ κρύες συνθήκες και ήταν πραγματικό σοκ για το σώμα μου. Μερικές φορές αισθάνθηκα τα επίπεδα ενέργειας μου να πέφτουν πολύ χαμηλά, αλλά κατάφερα να πιέσω δυνατά καθώς είχα την εμπειρία από την ανάβαση μου στο Μανασλού».
Στη συνέχεια την περίμενε μια μεγάλη κατάβαση μέχρι το Base Camp. Αφού κατάφερε να αφήσει στο στίγμα της στην παγωμένη ερημιά, δήλωσε ικανοποιημένη η Maciel: «Είμαι ο πρώτος άνθρωπος που ανεβαίνει και κατεβαίνει το Όρος Βίνσεν τρέχοντας και είναι πραγματικά τρελό. Και όσοι το έμαθαν τρελάθηκαν. Μου αρέσει πολύ βλέπετε να κινούμαι γρήγορα στα βουνά και ήταν ένα όνειρο για εμένα να έρθω να το κάνω σε αυτές τις ακραίες συνθήκες».


«Ούτε ένα φυτό δεν επιβιώνει εδώ. Όλα είναι διαφορετικά, με το λευκό να κυριαρχεί παντού, τα σύννεφα να είναι πιο χαμηλά και τον ήλιο 24 ώρες μαζί μας, συν κάποια σημεία με μπλε πάγο. Νιώθεις μια μοναδική γαλήνη καθώς είσαι πραγματικά απομονωμένος. Μου αρέσει πραγματικά πολύ να είμαι σε τέτοιες καταστάσεις. Και σίγουρα αυτή η αποστολή με βοήθησε να βελτιώσω τις ικανότητες μου.»
Έχοντας πετύχει αυτό το μεγάλο κατόρθωμα η Maciel φιλοδοξεί να πετύχει το μεγάλο της όνειρο που είναι να ανέβει τρέχοντας στην ψηλότερη κορυφή του πλανήτη, το Έβερεστ. Και όταν βάλει στο μυαλό της την επίτευξη ενός ρεκόρ σημαίνει ότι σύντομα πρόκειται να την δούμε να ετοιμάζει ένα μεγάλο σακίδιο με προορισμό το Νεπάλ.
 

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new