NEWS.

Search Our Site

Kieran Reilly: Μόλις προσγείωσε το πρώτο τριπλό flair με ΒΜΧ στην ιστορία

Ο Βρετανός ΒΜΧας, Kieran Reilly, έβαλε το όνομα του στα βιβλία των ρεκόρ προσθέτοντας μισή περιστροφή στο ήδη εντυπωσιακό τριπλό backflip. Εδώ, μοιράζεται μαζί μας το πως τα κατάφερε.

Εάν έχετε το παραμικρό ενδιαφέρον για τα σπορ δράσης, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε ακουστά τον Kieran Reilly.
Το ανερχόμενο αστέρι στην παγκόσμια ΒΜΧαδικη σκηνή, έχει ένα στυλ που τον κάνει να ξεχωρίζει σε οποιοδήποτε flip, whip ή περιστροφή που εκτελεί, και πολλές φορές γίνεται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και είναι απορίας άξιο πως καταφέρνει σε κάθε clip που δημοσιεύει να πηγαίνει τα πράγματα στο επόμενο επίπεδο.
Η τελευταία του δραστηριότητα πάντως έφτασε σε άλλα επίπεδα και μάλιστα με απόλυτα πειστικό τρόπο. Ο Reilly που κατάγεται από το Gateshead της Αγγλίας, μόλις ανέβασε το άθλημα που αγαπά σε άλλο επίπεδο, προσγειώνοντας για πρώτη φορά τριπλό flair με ΒΜΧ.
Σε μία ειδικά κατασκευασμένη ράμπα για τη φόρα, αλλά και για την απογείωση, που έστησε σε ένα πάρκο για skate και BMX, το Asylum Skatepark στο Nottinghamshire της Αγγλίας, ο Reilly κατάφερε να βγάλει τρία συνεχόμενα backflips και μια περιστροφή 180 μοιρών στο τέλος. Είναι ένα από αυτά τα κόλπα που στο παρελθόν έχουν επιχειρηθεί μόνο σε παιχνίδια στον υπολογιστή, ωστόσο ο 20χρονος κατάφερε να το κάνει πραγματικότητα, γράφοντας ιστορία.

Δες παραπάνω το video με όλα τα behind-the-scenes και διάβασε παρακάτω την συνέντευξη με τον Kieran.
Συγχαρητήρια για την προσγείωση του πρώτου τριπλού flair Kieran! Αλήθεια, τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης σου για αυτή την προσπάθεια;
Kieran Reilly: Δεν σταματώ ποτέ να εξελίσσω τα κόλπα μου και να μαθαίνω καινούργια όποτε καβαλάω. Στο ΒΜΧ υπάρχουν κάποια ορόσημα που έχουν να κάνουν με τα flips - το πρώτο διπλό backflip, το πρώτο τριπλό backflip - και αντίστοιχα έχει εξελιχθεί στις μέρες μας το ενδιαφέρον για τα flair. Το νέο ορόσημο για τα flair ήταν το τριπλό, και πραγματικά ήθελα πολύ να είμαι ο πρώτος άνθρωπος που θα το καταφέρει.

Πως μπορούμε να αναλύσουμε ένα τριπλό flair;
Όταν πραγματοποιείς ένα διπλό flair στην ουσία κάνεις δύο backflip και στο τέλος μισή περιστροφή. Για το τριπλό χρειάζεται να προσθέσεις ένα ακόμα flip πριν βάλεις τον ώμο σου μέσα για την περιστροφή.

Όταν το προσπαθείς συνειδητοποιείς ότι είναι αρκετά μπερδεμένο και ψάχνεις να βρεις σημεία για να εστιάσεις. Θυμάμαι ότι σε κάθε τούμπα βλέπω συγκεκριμένα πράγματα - το ταβάνι, το foam pit ή την ράμπα προσγείωσης και παράλληλα έχω καθαρό μυαλό ώστε να μετρώ τις περιστροφές. Βασικά, έχει να κάνει με την αντίληψη στον αέρα. Όταν ολοκληρώσω τη πρώτη τούμπα, μετά ακολουθούν και άλλες δύο με την βοήθεια της μνήμης των μυών και με οδηγούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Πρέπει να έχω προετοιμάσει το μυαλό μου ώστε όταν απογειώνομαι από την ράμπα για ένα τριπλό backflip να μείνω σε ευθεία για όσο περισσότερο μπορώ. Έχω τόσο πολύ χρόνο στον αέρα που η παραμικρή μετακίνηση του σώματος μου αριστερά ή δεξιά μπορεί να μου χαλάσει όλο το άλμα.

Πότε σκέφτηκες για πρώτη φορά να το προσπαθήσεις;

Έκανα διπλά flairs για έναν χρόνο περίπου και για να πω την αλήθεια άρχισα να σκέφτομαι το τριπλό flair όταν μάθαινα το διπλό. Πάντα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μου το αν θα ήταν εφικτό, γιατί κανένας δεν το είχε δοκιμάσει με ΒΜΧ, αλλά βλέποντας κάποιους αναβάτες με scooter (πατίνι) να το προσπαθούν σε foam pit, συνειδητοποίησα ότι οι περιστροφές ήταν εφικτό να γίνουν. Όταν άρχισαν να μου βγαίνουν αβίαστα τα διπλά flairs και να αισθάνομαι άνετα στον αέρα, τότε ήταν που ήθελα να πιέσω τα όρια μου ακόμη περισσότερο.

Πως πήγαν οι πρώτες προσπάθειες;
Άρχισα να το δοκιμάζω τον Μάιο του 2021. Για περίπου δύο εβδομάδες προσπαθούσα να μάθω τριπλα flairs από την αρχή και μετά να το κινηματογραφήσω. Μπήκα σε αυτό σκεπτόμενος ότι θα ήταν το ίδιο με τη μετάβαση από ένα μονό flair σε ένα διπλό, κάτι που δεν ήταν τόσο δύσκολο. Δεν θα μπορούσα να κάνω περισσότερο λάθος.

Πέρασα τις πρώτες τρεις ή τέσσερις ημέρες προσπαθώντας να τα βγάλω σε foam pit – χρειάστηκαν δύο ημέρες μόνο για να καταλάβω την περιστροφή και μετά περίπου δύο ημέρες για να το σχηματίσω και να το φέρω εις πέρας προτού δοκιμάσω σε μια κανονική προσγείωση. Χρειάστηκε επίσης να κάνουμε κάποιες αλλαγές στη ρύθμιση της ράμπας – ο αρχικός σωλήνας του τετάρτου ήταν μόλις 3,2 μέτρα ύψος και γρήγορα συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να κάνω το κόλπο σε αυτό.

Προσθέσαμε 30.4 cm και πλησίαζα λίγο. Στο τέλος, προσθέσαμε συνολικά άλλα 61 cm, φτάνοντας τα 3,81 μέτρα, για να γίνει αρκετά καλό προτού πραγματοποιηθεί σε μια πραγματική ράμπα. Προσθέσαμε επίσης μια επέκταση 1,83 μέτρων στο roll-in για μεγαλύτερη ταχύτητα.

Ήταν εύκολη εξέλιξη από το foam pit σε μια πραγματική ράμπα;
Κάθε φορά που σηκωνόμουν σε αυτό το roll-in, το πρώτο πράγμα που μου ερχόταν στο μυαλό ήταν: «Μόλις το έκανα τέλεια στο foam pit, αλλά μπορώ να το ξανακάνω τώρα;». Θα ξόδευα έως και 30 λεπτά στο roll-in, απλώς προσπαθώντας να νιώσω σίγουρος. Ήταν ένα από εκείνα τα κόλπα όπου έπρεπε να δοκιμάσω 110% για να βεβαιωθώ ότι θα το έκανα. Πολλά από αυτά ήταν απλά θέμα μυαλού – πρέπει απλά να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου.

Την τελευταία μέρα του πρώτου μπλοκ του Μαΐου, ήμουν στο roll-in για περίπου τέσσερις ώρες και δεν μπορούσα καν να το καταφέρω και να δοκιμάσω έστω και ένα. Το να εγκαταλείψω αυτό το κόλπο ήταν ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω κάνει ποτέ, αλλά ήξερα ότι ψυχικά δεν ήμουν έτοιμος για αυτό.

Οι Bas Keep, Matt Jones και Kade Edwards ήρθαν στο skate park ενώ έκανες γυρίσματα. Είχαν κάποια συμβουλή να σου δώσουν;
Ήταν καλό που ο Kade ήταν εκεί γιατί το κράτησε αρκετά θετικό. Ήμουν σε μια τόσο σοβαρή φάση και νομίζω ότι ο Kade το κατάλαβε αυτό. Είναι πολύ αστείος τύπος και όχι ο πιο σοβαρός άνθρωπος. Όταν καταλάβαινε ότι δίνω αυτές τις εσωτερικές μάχες, έκανε κάτι χαζό, με τραβούσε στην άκρη και μου έλεγε ότι μου επιτρέπεται να χαμογελάσω. Ήταν αυτά τα μικρά πράγματα που με έκαναν να θυμηθώ ότι το έκανα για το fun.

Επίσης, ο Bas είχε τις ίδιες εσωτερικές μάχες με εμένα, τις ίδιες πιέσεις. Είχε μια αρκετά καλή άποψη για το πώς να το αντιμετωπίσει, κάτι που με βοήθησε πολύ.

Ο Kieran Reilly εξασκώντας ένα τριπλό flair σε ένα foam pit στο Asylum Skatepark στο Νότιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο.Ποιοι ήταν οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που δεν το προσγείωνες;


Δεν ολοκλήρωνα τις περιστροφές. Ήμουν πολύ επιθετικός στις δοκιμές που έκανα στο foam pit, τράβαγα πολύ δυνατά, αλλά δεν έμπαινα στην ράμπα προσγείωσης με την ίδια αυτοπεποίθηση. Τράβαγα στο 90% των δυνατοτήτων μου για να έχω κι ένα περιθώριο ασφάλειας. Η ιδέα να προσγειώνομαι στο πλάι και να γλιστρώ στην ράμπα δεν ήταν κακή, καθώς αν ήμουν εξ' αρχής απόλυτα αποφασισμένος μπορεί να είχα και πολύ άσχημη πτώση.

Άλλωστε, το θέμα ήταν η προσγείωση - καθώς ο κίνδυνος από τόσο μεγάλο ύψος και με τόση ορμή ήταν μεγάλος, αλλά κατάφερνα να μείνω με το ποδήλατο και παράλληλα να αποσβέσω την κρούση.

Το τριπλό flair του Kieran Reilly όπως φαίνεται διαδοχικά στο Asylum skatepark στο Νότιγχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο.


Υπήρξε μια οκτάμηνη διακοπή μεταξύ των προσπαθειών σου. Γιατί το έκανες, έχει να κάνει με την ψυχολογία σου;
Σίγουρα ανησυχούσα. Δεν ήμουν σίγουρος ότι θα μπορούσε πραγματικά να γίνει. Παράλληλα όμως είχα και μόνιμο άγχος μήπως σε αυτούς τους οκτώ μήνες κάποιος άλλος το καταφέρει πριν από εμένα.

Έκανες κάποιες αλλαγές μεταξύ των προσπαθειών σου προκειμένου να έχεις περισσότερες ελπίδες να το προσγειώσεις;
Έκανα πάρα πολλά διπλά flairs. Αποφάσισα ότι αυτό είναι το πλησιέστερο κόλπο στο τριπλό, οπότε το έβαλα στην καθημερινή μου προπόνηση και κάθε μέρα εκτελούσα μερικά. Έτσι, άρχισα όλο και περισσότερο να συνηθίζω τις περιστροφές.

Το τριπλό flair του Kieran Reilly όπως φαίνεται διαδοχικά στο Asylum skatepark στο Νότιγχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο.Επίσης άρχισα να κάνω cross fit στο γυμναστήριο και πήρα πολύ στα σοβαρά την ενδυνάμωση μου. Κατά την γνώμη μου η βελτίωση της δύναμης και της φυσικής μου κατάστασης έκαναν την μεγάλη διαφορά τη δεύτερη φορά που άρχισα να προσπαθώ. Νόμιζα πως ήταν απλά ιδέα μου, αλλά στην δεύτερη περίοδο προσπαθειών μου ήμουν τέσσερα κιλά ελαφρύτερος και σκεφτόμουν πως βάση των νόμων της φυσικής εφόσον ήμουν ελαφρύτερος θα μπορούσα να περιστραφώ και πιο γρήγορα.

 

Η βελτίωση της δύναμης και της φυσικής μου κατάστασης έκαναν την μεγάλη διαφορά τη δεύτερη φορά που άρχισα να προσπαθώ.

Kieran Reilly
Κατάφερες να προσγειώσεις το τριπλό flair στη δεύτερη περίοδο των γυρισμάτων. Ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη όταν το έβγαλες;
'Δεν πρόκειται να το ξανακάνω ποτέ!' Το απόλυτο στρες και άγχος που βίωσα, καθώς και οι μάχες με τον εαυτό μου με έκαναν να μην θέλω ξαναπροσπαθήσω αυτό το κόλπο. Ωστόσο, είναι ένα από τα πράγματα που έχω κάνει και στη συνέχεια σκέφτομαι Αλλά σίγουρα είναι ένα από τα πράγματα που σκέφτομαι ότι ίσως μια μέρα με το κατάλληλο set-up να μπορούσε να ξαναγίνει.

Ο Kieran Reilly αντιδρά μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τριπλού flair παγκοσμίως με ένα BMX στο Νότιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Kieran Reilly αντιδρά μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τριπλού flair παγκοσμίως με ένα BMX στο Νότιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτή ήταν η αρχή ώστε να κάνεις και άλλα κόλπα για πρώτη φορά παγκοσμίως;
Σίγουρα υπάρχουν και κάποια κόλπα ακόμη που θα ήθελα να κάνω. Έχω καλή ψυχολογία τώρα και έχω μεγάλο ενθουσιασμό στο να ξεκινήσω κάτι καινούριο, καθώς με το τριπλό flair πίεσα τον εαυτό μου στα απόλυτα όριά μου. Τα έβαλα με τα μεγαλύτερα ψυχολογικά μου εμπόδια και βγήκα νικητής, έτσι όλα αυτά τα τρελά που βίωσα μέσα στο κεφάλι μου με έκαναν να πιστεύω πως όλα θα είναι πιο εύκολα από τη στιγμή που κατάφερα να βγάλω τριπλό flair.

Τι έπεται για το 2022?
Θέλω να συμμετάσχω σε πολλούς αγώνες της UCI φέτος, ώστε να μαζέψω πολύτιμους βαθμούς και να βελτιώσω τις επιδόσεις μου στους αγώνες για να μπορέσω να συμμετάσχω του Ολυμπιακούς του 2024. Επίσης, αυτή τη χρονιά θέλω να κάνω την πρώτη μου εμφάνιση στα X-Games. Όσοι ασχολούνται με τα σπορ δράσης γνωρίζουν πόσο σημαντικά είναι τα X-Games και σίγουρα μια πρόσκληση θα ήταν φανταστική.

 

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new