FUELED

Search Our Site

Γεμάτο εκπλήξεις το νέο ημερολόγιο της Pirelli

Κάθε ημερολόγιο της Pirelli είναι γεμάτο εκπλήξεις αλλά και πειρασμούς. Κάθε φορά που η εταιρεία ελαστικών βγάζει σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων το ημερολόγιο της χρονιάς, μας δίνει μια νότα αισιοδοξίας και μας προτρέπει να σκεφτούμε δημιουργικά. Όπως για παράδειγμα δημιουργικά λειτούργησε ο Bryan Adams, ο άνθρωπος που επιμελήθηκε το ημερολόγιο του 2022, το οποίο έχει τίτλο «On the Road». Βλέπουμε μια θήκη δίσκου βινυλίου LP που, τελικά, δεν περιέχει δίσκο αλλά το Ημερολόγιο Pirelli 2022.

Η Pirelli ιδρύθηκε το 1872 και από το 1964 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το ημερολόγιο έχει δημοσιεύσει 48 εκδόσεις του Pirelli Calendar -συμπεριλαμβανομένου του «On the Road»-, τις οποίες έχουν επιμεληθεί 37 φωτογράφοι.

Το 2021 η Pirelli για πρώτη φορά δεν έβγαλε ημερολόγιο. Κι αυτό γιατί οι φωτογραφήσεις δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν, λόγω κορωνοϊού. Φέτος η επιστροφή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό της επετείου των 150 χρόνων της Pirelli, το λογότυπο της οποίας αποκαλύφθηκε ταυτόχρονα με τη Ημερολόγιο. Η παρουσίαση έγινε ψηφιακά στις 29 Νοεμβρίου.

Ο Bryan Adams είπε ότι πρόκειται για μια γιορτή αστέρων της διεθνούς μουσικής σκηνής από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, που σηματοδοτεί και την επιστροφή του Ημερολογίου μετά τη διακοπή της έκδοσης εξαιτίας της πανδημίας.

Για περισσότερα από είκοσι χρόνια, παράλληλα με τον μεγάλο αριθμό μουσικών επιτυχιών του, ο Bryan Adams έχει εδραιώσει τη φήμη του ως φωτογράφος και μέσα από τις φωτογραφίες του στο «On The Road» έχει αποτυπώσει τη ζωή του καλλιτέχνη σε περιοδεία.

Αυτό είναι και το θέμα του ομώνυμου τραγουδιού «On The Road», που έχει συνθέσει ο Καναδός μουσικός για το Ημερολόγιο και θα συμπεριληφθεί στο επόμενο άλμπουμ του.

Στο σετ του Ημερολογίου, οι μουσικοί ξαναζούν στιγμές της ζωής τους σε περιοδεία, από την ένταση πριν από μια παράσταση και τα διαλείμματα ανάμεσα στις πρόβες και στις συναυλίες, μέχρι τα μακρινά ταξίδια από τη μια πόλη στην άλλη και τη μοναξιά των δωματίων των ξενοδοχείων.

Αυτές είναι εμπειρίες που ο ίδιος ο Bryan Adams γνωρίζει καλά, και για πρώτη φορά στην ιστορία του Ημερολογίου ο φωτογράφος είναι μέρος του καστ.

Στην 48η έκδοση του The Cal πλαισιώθηκε από δέκα παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες διαφορετικών ηλικιών, ειδών μουσικής και προέλευσης: Cher, Grimes, Jennifer Hudson, Normani, Rita Ora, Bohan Phoenix, Iggy Pop, Saweetie, St. Vincent και Kali Uchis.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν το περασμένο καλοκαίρι, μέσα σε τρεις ημέρες, στο Los Angeles -στο Palace Theatre και στο Chateau Marmont hotel στο Hollywood- και στο Scalinatella hotel στο Capri.

Ο Bryan Adams θέλησε να αποτυπώσει στον φακό του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διαφόρων καλλιτεχνών.

Οι μήνες του Ημερολογίου ξεδιπλώνονται σε περισσότερες από 160 σελίδες και περισσότερα από 70 πορτρέτα και σκηνές: από τη St. Vincent (η οποία εμφανίζεται στο εξώφυλλο του τόμου) ενώ ξυπνά σε ένα ξενοδοχείο, μέχρι την Kali Uchis να απολαμβάνει το ρεπό της δίπλα στην πισίνα, και από τη Saweetie τη στιγμή που κάνει check out πριν το επόμενο ταξίδι και την Cher στα παρασκήνια.

Βλέπουμε, επίσης, τη Normani να ξεκουράζεται πριν από τον έλεγχο ήχου και την Jennifer Hudson να φτάνει στο θέατρο, τον Iggy Pop (ο οποίος ποζάρει και στο οπισθόφυλλο) πριν από την παράσταση, την Grimes στο στούντιο ηχογράφησης, τον Bohan Phoenix να έχει επιστρέψει στο ξενοδοχείο μετά την παράσταση και την Rita Ora μετά το σόου.

Ο Bryan Adams εξηγεί:

«Θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να συμπεριλάβω όλα όσα συμβαίνουν στον δρόμο σε λίγες ημέρες. Προσπάθησα λοιπόν να αποτυπώσω μερικές... όψεις του θέματος. Για παράδειγμα, οι μουσικοί ποτέ δεν βλέπουν στην πραγματικότητα την πρόσοψη ενός κτιρίου, βλέπουν το πίσω τμήμα του, εμείς βλέπουμε την πόρτα της σκηνής, βλέπουμε την περιοχή των παρασκηνίων, βλέπουμε το υπόγειο ενός κτιρίου (…) πηγαίνεις από την πόρτα της σκηνής στην πόρτα του αυτοκινήτου, στην πόρτα του ξενοδοχείου, στην πόρτα του τρένου, στην πόρτα του λεωφορείου, συνέχεια πόρτες, όμως αυτό είναι το ταξίδι...».

Ο Marco Tronchetti Provera, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και CEO της Pirelli, δήλωσε για τη συνεργασία του με τον Bryan:

«Γνωρίζω τον Bryan εδώ και πολλά χρόνια και εκτιμώ τη δουλειά του. Θεωρήσαμε ότι η ιδέα να συνδυάσουμε τον κόσμο της μουσικής με αυτόν του δρόμου και του ταξιδιού θα ήταν τέλεια για ένα Ημερολόγιο που επιστρέφει, καθώς επιδιώκουμε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία. Αυτό το ημερολόγιο θα σημαδέψει τους μήνες του 2022, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς, καθώς τη φετινή χρονιά γιορτάζουμε την 150ή επέτειο της Pirelli».

Γεγονότα από τα παρασκήνια, φωτογραφίες από τα γυρίσματα, μια εγγραφή της παρουσίασης, και οι ιστορίες και οι χαρακτήρες του 2022 Pirelli Calendar υπάρχουν στο www.pirellicalendar.com, όπου μπορείτε να εξερευνήσετε την ιστορία του The Cal μέσα από original βίντεο, συνεντεύξεις, φωτογραφίες και κείμενα.  

 

Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

 

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new