COREfit

Search Our Site

Πώς να γυμναστείς χωρίς να κουνηθείς (στο γραφείο) και να νιώσεις... αυτοπεποίθηση

Όχι, δεν κάνω πλάκα,το εννοώ. Έχουν γραφτεί πολλά tips πώς να γυμναστείς στο γραφείο, είτε αυτό είναι κηδειών, είτε πρόκειται για την νομική υπηρεσία πολυεθνικής.

Κόλπα δηλαδή για να κρατηθείς fit στον χώρο εργασίας σου χωρίς να γίνεις ρεζίλι ή να σε πάρει χαμπάρι το αφεντικό.


Εγώ όμως θα είμαι τζέντλ, που λεν και στο χωριό μου. Δε θα σε βάλω να ανεβοκατεβαίνεις σκάλες και να λαχανιάσεις στο δρόμο για το φωτοτυπικό, ούτε θα σου προτείνω να κάνεις βαθιά καθίσματα στην λεκάνη της τουαλέτας. Ο τρόπος είναι απλός αλλά αποτελεσματικός και δεν κουνιέται φύλλο. Δανεισμένος από τους αθλητές και μπαλαρίνους, διορθώνει την στάση του σώματος, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και φυσικά γυμνάζει κοιλιακούς, ραχιαίους, γλουτούς και ωμοπλάτες, χωρίς να ανεβάσεις καρδιακούς παλμούς.

 

agafdasfds.jpg


Κατά ποιον τρόπον;


1. Έτσι όπως θα κάθεσαι στην καρέκλα του γραφείου, διόρθωσε την κλίση της σπονδυλικής σου στήλης, με το να ευθυγραμμιστείς με τον άξονά σου. Προσπάθησε να μην γέρνεις ούτε μπρος, ούτε πίσω και να είσαι κάθετα στα καθιστικά σου οστά.

 

2. Αφού ισιώσεις, τράβα την κοιλιά σου προς τα πάνω. Μη τη ρουφάς σαν τον Λάμπρο Κωνσταντάρα αλλά σαν να θες ο αφαλός σου να ακουμπήσει στην πλάτη (σαν αίσθηση ντε). Έπειτα κλείσε τα πλευρά σου να μην πετάνε προς τα έξω και ενεργοποίησε το κέντρο σου, κρατώντας το δυνατό , τόσο ώστε να νιώσεις ότι οι κοιλιακοί δουλεύουν και οι ραχιαίοι κρατάνε την πλάτη σου στη σωστή ευθεία θέση.

 

3. Το επόμενο στάδιο είναι να σφίξεις τους γλουτούς σου. Αυτό θα σε ανεβάσει μερικούς πόντους πιο ψηλά.

 

4. Είναι σημαντικό το κεφάλι να μην στέκεται απλά στους ώμους σου. Ο ρόλος του τώρα είναι να τραβά όλη σου την σπονδυλική στήλη προς τα πάνω, σαν να θέλεις να ακουμπήσεις το ταβάνι, καθώς δημιουργεί "χώρο" στα οστά του θώρακα.

 

5. Οι ωμοπλάτες και οι ώμοι, έχουν και αυτά την δική τους θέση. Οι ώμοι είναι πίσω και κάτω. Για να το πετύχεις αυτό, ρόλαρέ τους προς τα πίσω και πίεσε, πάντα απαλά, τις ωμοπλάτες προς τα κάτω. Προσοχή! Μην σφίγγεις τον αυχένα. Πρέπει να παραμένει χαλαρός και τραβηγμένος πάνω.

 

6. Κράτα το στήθος ανοιχτό, αλλά όχι υπερβολικά για να μην δημιουργείς λόρδωση.

 

7. Τέλος, μην ξεχνάς να αναπνέεις. Ξέρω, όλη αυτή η στάση δεν είναι και η πιο άνετη που μπορεί να κάτσει κανείς και πιθανόν να ξεχνάς να αναπνέεις. Όμως το θέμα δεν είναι να σκάσεις.

 

Κάθισε σε αυτή τη στάση όση ώρα μπορείς. Ειδικά αν η εργασία σου απαιτεί πολλές ώρες χρήσης υπολογιστή, αυτό θα πρέπει να το κάνεις κάθε μέρα, μέχρι να γίνει κτήμα σου, αλλιώς θα υποφέρεις από πόνους σε μέση, αυχένα και πλάτη. Δεν μιλάμε για το σωσίβιο. Ούτε καν. Αυτό θα σε σώσει μόνο αν πλημμυρίσει το γραφείο στην επόμενη νεροποντή.

 

sfjghshgf.jpg


Το πιο σημαντικό μυστικό σε αυτή την άσκηση είναι το μυαλό να βρίσκεται σε εγρήγορση. Τι νόημα έχεις να τα σφίξεις όλα σωστά και μετά από δυο λεπτά να ξεφουσκώσεις σαν την σαμπρέλα επειδή ξεχάστηκες. Η εγρήγορση αυτή σε βοηθά να κρατάς εσύ τον έλεγχο του σώματός σου, να καθορίζεις εσύ πότε σφίγγεις τι και πόσο. Απαιτεί δηλαδή αυτοέλεγχο.


Τα οφέλη για το σώμα είναι εμφανή. Σφίγγεις, χτίζεις κορμό και ενδυναμώνεις τον πυρήνα σου. Φυσικά δε θα σε συμβούλευα να πλακώνεσαι στα μπέργκερ μετά. Η σωστή διατροφή ενισχύει κάθε προσπάθεια. Όμως και τα ψυχικά οφέλη να σε κινητοποιήσουν εξίσου.


Η στάση του σώματός μας συχνά εκπέμπει το πώς νιώθουμε. Ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση και σιγουριά δε ζαρώνει στην γωνιά του. Πέρα όμως από αυτό που εκπέμπουμε στους γύρω μας, συναδέλφους, διευθυντές, στον ωραίο τύπο από τις προμήθειες ή στην ωραία τύπισσα από τη ρεσεψιόν, σημασία έχει και τι εκπέμπουμε στον εαυτό μας. Δηλαδή μπορούμε να τον παραπλανήσουμε ελαφρώς.


Αν, για παράδειγμα, έχεις την τάση να μαζεύεσαι σαν τον σαλίγκαρο στο καβούκι σου, η στάση που σου προτείνω θα σε βοηθήσει να νιώσεις πιο στέρεος και δυνατός και θα το πιστέψεις. Η στάση του σώματος επηρεάζει πολύ την ψυχολογία μας και τούμπαλιν. Αλλά αυτό θα το αναλύσουμε άλλη φορά.

 

Για δυνατούς λύτες:


1. Ανέβασε το επίπεδο δυσκολίας , διατηρώντας αυτή τη στάση του σώματος ακόμα και όταν περπατάς. Έχε πάντα κοιλιακούς κρατημένους και γλουτούς πέτρα. Πρόσεχε η λεκάνη σου να μην γέρνει ούτε μπρος, ούτε πίσω , τοποθετώντας την κάθετα στον άξονα.

 

2. Για τους πιο σκληροπυρηνικούς προτείνω μια μικρή προσθήκη στην καθιστή θέση με άσκηση ποδιών flex-point. Τέντωσε τα πόδια σου μπροστά και δούλεψε, με τεντωμένα γόνατα, τα πέλματά σου. Εναλλάξ πρώτα σε θέση flex και μετά σε θέση point (τεντωμένα πέλματα). Κάνε σετ των 8 επαναλήψεων.

 

Για βοήθεια δες το παρακάτω video (Αν διαβάζεις το άρθρο από κινητό δες το video εδώ...

 

 

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new