COREfit

Search Our Site

Τι συμβαίνει στο σώμα σου εάν πίνεις ένα smoothie κάθε μέρα

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα smoothies είναι υγιεινά, αλλά τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου εάν πίνεις ένα smoothie κάθε μέρα;

Δεν υπάρχει καλύτερο από το να ξεκινήσεις το πρωί με ένα smoothie, που θα σε κρατήσει χορτάτο μεταξύ των γευμάτων, θα γίνει σύμμαχος στο αδυνάτισμα ή θα βοηθήσει στην αποκατάσταση μετά από μια εξαντλητική προπόνηση. Το καλό με τα smoothies είναι ότι μπορείς να βάλεις ό,τι φρούτα ή λαχανικά θέλεις και, στη συνέχεια, να προσαρμόσεις το μείγμα στις ανάγκες σου ή τα γούστα σου, προσθέτοντας πρωτεΐνη σε σκόνη, σπόρους, φυστικοβούτυρο, μελάσα ή δημητριακά ολικής αλέσεως.

Για κάποιους ένα smoothie μπορεί να είναι μια αγαπημένη συνήθεια αλλά είναι μια υγιεινή συνήθεια; Δες τι πρέπει να ξέρεις προτού βάλεις το μπλέντερ στην πρίζα.

1 Παίρνεις την ημερήσια δόση βιταμινών

Ένα smoothie συνήθως περιλαμβάνει τουλάχιστον μία μερίδα φρούτων (και λαχανικά), οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα smoothie είναι συχνά γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση ενός smoothie καθημερινά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρεις θρεπτικά συστατικά με έναν εύκολο τρόπο.

Σκέψου το εξής: Πόσο πιθανό είναι να φας ένα ολόκληρο μπολ σπανάκι, ένα φλιτζάνι γιαούρτι και μια μπανάνα σε ένα γεύμα; Από την άλλη πλευρά, μπορείς να ρίξεις όλα αυτά τα συστατικά σε ένα μπλέντερ, να τα πιεις και να λάβεις την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Όπως λέει και ο dr Αναστάσιος Παπαλαζάρου, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος τα smoothies «καλύπτουν μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, δίνοντας αναλογικά πολύ λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα τρόφιμα.»


2 Παίρνεις επιπλέον πρωτεΐνη

Ένα μέτριο λαχανικό έχει περίπου 2,5 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης ανά μερίδα. Αλλά αν προσθέσεις και άλλα συστατικά, όπως μια κουταλιά της σούπας βούτυρο αμυγδάλου ή σπόρους κάνναβης, μπορείς να ενισχύσεις την πρωτεΐνη σημαντικά.

Πρόσθεσε μια καθαρή, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη σε σκόνη για να συμπληρώσεις τις καθημερινές σου ανάγκες, ειδικά εάν γυμνάζεσαι τρεις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα ή προσπαθείς να αποκτήσεις μυς. Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για να προσθέσεις στα smoothies σου ενώ θα κάνει τα μείγματα σου πολύ πιο κρεμώδη. Για να μειώσεις την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, επίλεξε γιαούρτι χωρίς ζάχαρη.

3 Αυξάνεται το σάκχαρο σου

Χωρίς αμφιβολία το κύριο μειονέκτημα της κατανάλωσης smoothies είναι ότι περιέχουν πολλά σάκχαρα. Αυτό βέβαια ισχύει ιδιαίτερα για τα συσκευασμένα έτοιμα smoothies, καθώς συχνά περιέχουν πρόσθετα σιρόπια για την ενίσχυση της γεύσης. Αν όμως φτιάξεις μόνος σου το smoothie, μπορείς να μειώσεις την ποσότητα σακχάρων προσθέτοντας περισσότερο νερό ή κάποιο φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη.

Να θυμάσαι ότι ένα smoothie δεν πρέπει να αντικαθιστά κάθε γεύμα της ημέρας.

4 Μπορεί να πεινάσεις πιο γρήγορα

Εάν πίνεις γλυκά smoothies, αυτό προκαλεί απότομη αύξηση και απότομη πτώση στο σάκχαρο του αίματος, κάτι που δημιουργεί πείνα. Όχι μόνο αυτό, αλλά επειδή στίβεις τα φρούτα και τα λαχανικά, χάνεις τις φυτικές τους ίνες, που σε κρατούν χορτάτο. Τα smoothies παρακάμπτουν ένα σημαντικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας που είναι το μάσημα. Τα τρόφιμα επομένως απορροφώνται πιο γρήγορα από τον οργανισμό και σε κάνει να πεινάς πολύ πιο γρήγορα, ανάλογα με τα συστατικά που χρησιμοποιείς. Γι’ αυτό χρειάζεται να βάζεις μια πηγή πρωτεΐνης ή και μια πηγή φυτικών ινών, εάν πίνεις ένα smoothie κάθε μέρα. Δεδομένου ότι οι φυτικές ίνες σε κρατούν χορτάτο επίλεξε σπόρους chia ή λιναρόσπορο, οι οποίοι μπορούν να προσθέσουν κάποια υφή στο smoothie ενώ ταυτόχρονα να το κάνουν πιο χορταστικό.

5 Μπορεί να ξεπεράσεις την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων

Ένα smoothie μπορεί γρήγορα να γίνει μια βόμβα θερμίδων, ειδικά όταν αρχίσεις να προσθέτεις τροφές με πυκνές θερμίδες, όπως είναι τα αποξηραμένα φρούτα ή πηγές λίπους, όπως φυστικοβούτυρο, αβοκάντο και καρύδα.

Υπάρχει ένας κανόνας που πρέπει να τηρείς εάν θέλεις να κάνεις το smoothie σου πιο υγιεινό: πάντα να το φτιάχνεις μόνος σου. Έτσι έχεις περισσότερο έλεγχο, όχι μόνο στα συγκεκριμένα συστατικά αλλά και στις μερίδες του καθενός, αυξάνοντας τον κορεσμό και μειώνοντας την πιθανότητα υπερφαγίας στο υπόλοιπο της ημέρας.

Συνταγή για smoothie από τον κλινικό διαιτολόγο διατροφολόγο dr Τάσο Παπαλαζάρ 

Ιδανικό είτε για πρωινό, είτε κι ως απογευματινό σνακ. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνες C και Ε, κάλιο.

Για 2 μερίδες

2 μπανάνες
1 μήλο
1 πορτοκάλι
1 κ.σ σιροπι σφενδάμου (ή μέλι)
2 κ.σ ταχίνι
1 φλ. ρόφημα αμυγδάλου
1 κ.σ κουρκουμά
2 κ.σ chia seeds (ή καρύδια)

Πηγή: wefit

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new