NEWS.

Search Our Site

Μάθε πώς προπονείται ο Justin Barcia

Ο Αμερικανός αναβάτης αποκαλύπτει πώς προετοιμάζεται για τις ακραία απαιτητικές συνθήκες των αγώνων motocross.

Ταχύτητα, τεχνική, αερόβια γυμναστική και δύναμη...
Έχοντας γίνει γνωστός με το παρατσούκλι "Bam Bam" για το μοναδικό του στυλ με τέρμα γκάζι, ο 29χρονος Justin Barcia αγωνίζεται στα αμερικάνικα πρωταθλήματα motocross και supercross με την ομάδα Troy Lee Designs /GASGAS. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα του πρέπει να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις ακραίες απαιτήσεις αυτού του είδους των αγώνων. «Όταν τα δίνω όλα, ο καρδιακός μου ρυθμός είναι 185 ή 190bpm για ένα ολόκληρο 20λεπτο», λέει ο ίδιος. Το να μπορείς να χειριστείς μια μοτοσυκλέτα 90kg σε μια διαδρομή με συνεχόμενες στροφές και άλματα απαιτεί σίγουρα έναν μοναδικό συνδυασμό δύναμης, αντοχής και ευελιξίας.
Μεγαλώνοντας, ο Barcia δεν ενδιαφερόταν για τα ομαδικά αθλήματα. «Οι γονείς μου ήθελαν να με γράψουν στο ποδόσφαιρο και τρόμαξα», λέει. Η ατομικότητα του motocross του άρεσε. Έγινε επαγγελματίας αναβάτης σε ηλικία 16 ετών και κέρδισε αμέσως το βραβείο “Rookie of the Year” της AMA. Από τότε, έχει πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών νικών στο Supercross de Paris. Το 2021 αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την Troy Lee Designs/GASGAS και κέρδισε δύο αγώνες supercross (κατηγορία 450). Παρά τις επιτυχίες αυτές, ο Barcia εκπλήσσεται με το πόσο μακριά έχει φτάσει: «Απλά ξεκίνησα να συμμετέχω σε τοπικούς αγώνες και συνεχώς γινόμουν όλο και καλύτερος».
Σε αυτό το μοτίβο, πάντα αναζητά νέους τρόπους για να φτάσει στη νίκη. «Αισθάνομαι ότι το άθλημά μας είναι ένα μεγάλο παζλ και συνδέω κομμάτια για να είμαι η - όσο το δυνατόν - καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου», λέει. «Πάντα προσπαθώ να καταλάβω ποιο θα είναι το επόμενο βήμα».

01 Ταχύτητα
Δεν είναι δυνατόν να πας χαλαρά με τη μοτοσυκλέτα, Justin Barcia
«Σε μια κανονική μέρα προπόνησης στην πίστα, βγαίνω για προθέρμανση 15 ή 20 λεπτά. Θέλω να νιώσω άνετα και να βρω τις σωστές γραμμές. Μετά κάνω μια συγκεκριμένη προπόνηση. Τις προάλλες έκανα σκέλη, δηλαδή εκκίνηση και στη συνέχεια 12 γύρους. Ένας γύρος είναι περίπου ένα λεπτό, επομένως κάθε σκέλος είναι περίπου 12 λεπτά. Έκανα λοιπόν τρία σκέλη συνολικά. Μετά από το κάθε σκέλος, κάνω ένα διάλειμμα, ενώ ο μηχανικός ελέγχει τη μοτοσυκλέτα. Μετά βγαίνω να κάνω ακόμη ένα σκέλος. Ό,τι και να κάνω, η ένταση θα είναι υψηλή».

O Justin Barcia γιορτάζει στο at Round 02 του 2022 AMA Supercross Series02 Τεχνική

Δεν αρκεί μόνο να βαράς γύρους
«Αν δεν μαθαίνετε ή δεν προσαρμόζεστε στο επόμενο επίπεδο, πιθανότατα δεν πρέπει να αγωνίζεστε πια. Δεν είναι μόνο να βγαίνεις εκεί έξω και να χτυπάς γύρους. Πρέπει να δουλέψεις την τεχνική σου, δηλαδή να είσαι σε καλύτερη στάση στη μοτοσυκλέτα ή να χρησιμοποιείς λιγότερο συμπλέκτη σε μια στροφή ή να ανοίγεις το γκάζι νωρίτερα - σ’ αυτό προσπαθώ να είμαι πάντα πιο γρήγορος. Μερικές φορές θα διαλέξω μερικά από τα τμήματα της πίστας και θα τα διαλύσω. Πάντα εξασκούμαι στις εκκινήσεις. Όταν βρίσκομαι στη μπάρα εκκίνησης, προσπαθώ να οραματιστώ πως ξεκινάω πρώτος και νοητά διασχίζω ολόκληρη την πίστα».
«Μου αρέσει να τρώω γεύματα χωρίς γλουτένη και γαλακτοκομικά».
«Πάντα φτιάχνω τηγανίτες πριν από τον αγώνα. Έχω θέμα με αυτό. Όλα τα παιδιά στην ομάδα γελούν γιατί στις 7 το πρωί είμαι έξω στην κουζίνα και φτιάχνω τηγανίτες. Έχω κάνει ένα σωρό διαφορετικές δίαιτες όλα αυτά τα χρόνια, και αυτό που βρήκα ότι μου ταιριάζει καλύτερα, είναι να τρώω προϊόντα χωρίς γλουτένη και να αποφεύγω τα γαλακτοκομικά. Λατρεύω σίγουρα τα σνακ, κάθε είδους συνδυασμούς, και τοστ χωρίς γλουτένη με βούτυρο αμυγδάλου. Μου αρέσει να πηγαίνω στο super market και να βρίσκω νέα σνακ».

Ο Justin Barcia στο Round 01 του 2022 AMA Supercross Series 03 Αερόβια γυμναστική

Το τρέξιμο σε κάνει σκληρό

«Στην πραγματικότητα, όταν ανεβαίνεις στη μοτοσυκλέτα, δεν μπορείς να ελέγξεις την ένταση. Αν ήθελα να κάνω την προπόνησή μου μόνο με τη μοτοσικλέτα, πιθανότατα θα μπορούσα να κάνω μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα - είναι πολύ έντονο. Χρησιμοποιώ το ποδήλατο δρόμου για να προπονηθώ σε όλες τις ζώνες καρδιακών παλμών που χτυπάω με τη χωμάτινη μοτοσυκλέτα μου. Μερικές φορές, κάνω στατικό σε εσωτερικό χώρο επειδή μπορώ να ελέγξω την ισχύ και να δουλέψω σε συγκεκριμένες ζώνες. Τα Σαββατοκύριακα, συνήθως κάνω μια μεγάλη βόλτα με ποδήλατο, ίσως δυόμισι ώρες. Μου αρέσει επίσης το τρέξιμο στο μονοπάτι. Δεν μου αρέσει όμως να κάνω περισσότερο από 40 λεπτά. Είναι βάρβαρο».

04 Δύναμη
Πρέπει να είσαι πολύ δυνατός για κρατήσεις τη μοτοσυκλέτα
«Αγωνίζομαι στα 450cc και οι σημερινές μοτοσυκλέτες είναι τόσο γρήγορες που πρέπει να είσαι πολύ δυνατός για να τις κρατήσεις. Κάνω πάρα πολλές ασκήσεις για να κάνω ολόκληρο το σώμα μου δυνατό. Πηγαίνω στο γυμναστήριο δύο φορές την εβδομάδα για βάρη. Λίγο πολύ, οι ασκήσεις μας είναι πάντα κυκλικές. Φυσικά, τα πόδια μου πρέπει να είναι πολύ δυνατά και κάνω βαθιά καθίσματα. Καθώς, επίσης, είχα θέματα με τη μέση μου τα τελευταία χρόνια, προσπαθώ να δυναμώνω τον κορμό μου όσο το δυνατόν περισσότερο. Στο YouTube βρίσκω πολλές σχετικές προπονήσεις και πάντα τις ανανεώνω».

Σχεετικό άρθρο:

Αποκλειστικό: Όλα όσα είπε ο Justin "Bam Bam" Barcia στο Core

 

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new