NEWS.

Search Our Site

Δες τα tips & φτιάξε bike jumps σαν pro

Μετάτρεψε το μονοπάτι για mountain bike που βρίσκεται κοντά σου σε πραγματικό έργο τέχνης προσθέτοντας κάποια εντυπωσιακά άλματα. 

Ένα μονοπάτι με απολαυστική ροή, μπορεί να γίνει πολύ πιο διασκεδαστικό και ευχάριστο με την προσθήκη μερικών αλμάτων -μικρών ή μεγάλων. Είτε είσαι από αυτούς που αισθάνονται άνετα στον αέρα, είτε από αυτούς που σφίγγουν τα δόντια μόλις οι τροχοί του ποδηλάτου τους αφήσουν το έδαφος, το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν προσθέσεις μερικά καλοφτιαγμένα άλματα σε ένα μονοπάτι -τραπέζια και διπλά- θα το κάνε πιο όμορφο και πιο διασκεδαστικό.
Η πραγματοποίηση αλμάτων και η τέχνη της διαμόρφωσης τους είναι ένα εφόδιο που πρέπει να έχει κάθε φανατικός λάτρης της ορεινής ποδηλασίας. Την τέχνη αυτή την έχουν πάει σε άλλο επίπεδο κορυφαίοι επαγγελματίες του χώρου, όπως ο Thomas Genon, ο Matt Jones και ο Dawid Godziek οι οποίοι φροντίζουν να βοηθήσουν σε κάθε άλμα που στήνουν για τον εαυτό τους.

Ο Matt Jones δε φοβάται να στήσει ένα σωστό άλμα μόνος τουΠρόσφατα, ο Βρετανός Matt Jones ήταν ιδιαίτερα απασχολημένος καθώς έφτιαχνε το δικά του dirtάδικα άλματα δίπλα στο σπίτι του και φρόντισε να μοιραστεί την δράση του μέσω των λογαριασμών του στο Instagram και στο Youtube. Αν τον ακολουθήσετε θα δείτε όλη την σκληρή δουλειά που έκανε προκειμένου να δημιουργήσει μια σειρά με τέλεια άλματα.

Ο Nikki Whiles είναι ένας Βρετανός trail builder που εργάζεται στην εταιρία Trailcraft Trail Construction και γνωρίζει τα πάντα γύρω από τα άλματα (δείτε την πρόσφατη δουλειά του στο Mountain View Bike Park στην Ουαλία). Έτσι το RedBull ζήτησε τις συμβουλές του για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε σωστά και ασφαλή άλματα που θα αντέξουν στον χρόνο.

 

Τα βασικά για ένα άλμα
Το βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένα σωστό άλμα, είναι ότι δεν θα σε στείλει κατ' ευθείαν στο νοσοκομείο εξαιτίας του λάθος σχήματος του. Και μπορεί κάποιες δοκιμές και κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες να είναι απαραίτητες ώστε να μάθετε τι δουλεύει σωστά και σε ποιο μέγεθος, ωστόσο το κλειδί της επιτυχίας είναι να ακολουθήσεις κάποιες βασικές αρχές:
“Μια απογείωση με μεγάλο μήκος και σταθερή κλίση μας βοηθά να κάνουμε ένα άλμα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές. Τι ίδιο ισχύει και για την προσγείωση -η οποία επίσης πρέπει να είναι μεγάλη και να μην έχει απότομες αλλαγές κλίσης. Γενικά όσο πιο μακρυά και ομαλή είναι η απογείωση και η προσγείωση ενός άλματος, τόσο πιο ασφαλές είναι. Προσοχή, η απότομη αύξηση της κλίσης και η δημιουργία “δοντιού” στην άκρη της ράμπας οδηγεί σε ατυχήματα.

Οι ομαλές ράμπες προσγείωσης εξασφαλίζουν και πιο ασφαλή άλματα

Τα εργαλεία που χρειάζεσαι για την κατασκευή
Τι εργαλεία να χρησιμοποιήσω για την κατασκευή αλμάτων για mountain bike? Η απάντηση είναι απλή: δεν απαιτούνται ειδικά εργαλεία. Ένα φτυάρι, μια τσάπα κι ένα καροτσάκι ή ζεμπίλι -που θα σας βοηθήσουν να μεταφέρετε την μεγάλη ποσότηταχώματος που απαιτείται- αρκούν για να στηθεί ένα εντυπωσιακό άλμα.
“Ακόμη κι αν είσαστε αρκετά τυχεροί ώστε να διαθέτετε κάποιο σκαπτικό μηχάνημα θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η τελική διαμόρφωση (shaping) γίνεται με το χέρι και το φτυάρι, εκτός αν είστε master στην χρήση μηχανήματος. Εάν όμως δεν έχετε μηχάνημα θα πρέπει να κάνετε την δουλειά με το φτυάρι και ένα καρότσι ή ζεμπίλι. Το θέμα είναι να μεταφερθεί στο σημείο μια μεγάλη ποσότητα χώματος!”

Ένα καλό επίπεδο φτυάρι είναι ο καλύτερο φίλος του φιλόδοξου χτίστη

Τα καλύτερα υλικά για άλματα
Καθώς η βάση ενός άλματος καθορίζει και το σταθερό σχήμα του, γίνεται κατανοητό ότι η ποιότητα των υλικών που μπαίνουν σε αυτή είναι καθοριστική. Εάν φτιάξετε την βάση με έναν σωρό κλαδιά και κορμούς θα ξεμπερδέψετε γρήγορα, ωστόσο το άλμα δεν θα διαρκέσει για πολύ. Πολύ σύντομα θα δείτε να εμφανίζονται ανωμαλίες και τρύπες στην απογείωση και στην προσγείωση και το άλμα θα χρειάζεται χτίσιμο από την αρχή.
“Ένα καλό υπόστρωμα θα εξασφαλίσει μεγάλη διάρκεια ζωής και στο άλμα. Αποφύγετε το οργανικό χώμα και γενικά μαλακά υλικά. Μια σκληρή βάση -με πέτρες ή καθαρό χώμα- θα σας επιτρέψει να διαμορφώσετε το άλμα σωστά και παράλληλα να αντέξει σε βάθος χρόνου. Αποφύγετε την χρήση κορμών καθώς κάποια στιγμή θα σαπίσουν και το άλμα θα καταρρεύσει.”

Ο Erik Fedko σε ένα άριστα διαμορφωμένο dirt jump
Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι ένα άλμα;
To μέγεθος κάθε άλματος έχει να κάνει με την αντίληψη αυτού που το φτιάχνει. Με την απόκτηση εμπειρίας θα αρχίσετε να υπολογίζετε καλύτερα πόσο μεγάλο και πόσο ψηλό θα πρέπει να γίνει ένα άλμα. Φυσικά είναι σημαντικό να το φτιάξετε και σύμφωνα με τις δικές σας ικανότητες:
“Είναι απόλυτα φυσιολογικό να κάνετε κάποιες διορθώσεις στο άλμα που έχετε φτιάξει, αφού κάνετε κάποιες δοκιμές, καθώς είναι πολύ δύσκολο να καταφέρετε να φτιάξετε το τέλειο άλμα με την μία. Στις πίστες dirt και ΒΜΧ τα άλματα φτιάχνονται με στάνταρ μέτρα, αντίθετα τα άλματα για mountain bike έχουν να κάνουν με τον σωστό υπολογισμό και την έμπνευση αυτού που το φτιάχνει.”
Χρησιμοποίησε το ένστικτο σου και κάνε δοκιμές για να διορθώσεις το σχήμα του άλματος
Το σχήμα της ράμπας έχει να κάνει με το αποτέλεσμα που επιθυμείτε να πετύχετε. Εάν επισκεφθείτε κάποια flow ή jump trails στο εξωτερικό (όπως ας πούμε αυτά στο Bike Park Wales, στα οποία έχει βοηθήσει και ο Whiles για την κατασκευή τους) θα δείτε ότι όλες οι ράμπες έχουν φτιαχτεί με την ίδια λογική. Οι μεγάλες και ομαλές ράμπες είναι ιδανικές για τμήματα με μεγάλες ταχύτητες, ενώ οι πιο απότομες θα σε στείλουν ψηλά και όχι τόσο μακρυά:
“Προσωπικά διαμορφώνω τις ράμπες με το μάτι -δίνοντας το σχήμα που μου φαίνεται σωστό. Δεν υπάρχουν απαράβατοι κανόνες και θα το καταλάβεις όταν φτιάξεις ένα άλμα που φαίνεται σωστό. Εάν ένα άλμα φτιαχτεί για να γίνεται με ταχύτητα, η ράμπα της απογείωσης πρέπει να είναι ομαλή, ενώ αν θέλετε να χτίσετε ένα άλμα που δίνει ύψος -όπως ένα set up για παράδειγμα- η ράμπα θα πρέπει να είναι πιο απότομη με την κλίση της να αυξάνεται προς το τέλος της.”
 

Πώς ένα άλμα θα αντισταθεί στη φθορά του χρόνου; Οτιδήποτε φτιαχτεί σωστά εξ' αρχής -άλμα, μπερμ ή ρόλερ- θα διαρκέσει για μεγάλο διάστημα και μάλιστα χωρίς συντήρηση. Σημαντικότερος παράγοντας είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν: “Χτίστε τα άλματα με καλό χώμα και αποφύγετε να κάνετε τα πλαϊνά τοιχώματα του πολύ απότομα. Μπορεί έτσι να δείχνουν πιο εντυπωσιακά, αλλά δεν υποστηρίζουν σωστά το άλμα και το κάνουν πιο ευαίσθητο στις καιρικές συνθήκες. Όσο περισσότερο υλικό υπάρχει στα πλαϊνά τοιχώματα εκατέρωθεν τόσο πιο ανθεκτικό στο χρόνο θα είναι το άλμα.” Ευχαριστούμε τον Nikki Whiles και τη εταιρία TrailCraft για την βοήθεια τους στο συγκεκριμένο άρθρο.

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new