NEWS.

Search Our Site

O Marc Márquez μιλάει για τη "σχεδόν τέλεια" χρονιά του

Έχοντας μόλις κατακτήσει τον όγδοο παγκόσμιο τίτλο του, ο Marc Márquez μιλάει για τη φετινή σεζόν κατά την οποία κέρδισε το τέταρτο συνεχόμενο πρωτάθλημα στο MotoGP.

Κατέκτησε τον έκτο του τίτλο στη μεγάλη κατηγορία παίρνοντας μία εντυπωσιακή νίκη στην Ταϊλάνδη και αμέσως μετά βρέθηκε στην έδρα της αγωνιστικής ομάδας της Repsol, στη Μαδρίτη της Ισπανία, για να κουβεντιάσει και να αναλύσει τη φετινή χρονιά.


Ζήσε την απόλυτη εμπειρία στη Βαλένθια με τον Marc Marquez. Παίξε εδώ.

Πώς αισθάνεσαι που γυρίζεις σπίτι με ένα ακόμα παγκόσμιο πρωτάθλημα;
“Έφτασα στην Ισπανία χθες βράδυ και είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι, όχι στο δικό μου σπίτι αλλά στην αθλητική μου έδρα, στη Repsol με την οποία είμαι μαζί πολλά χρόνια. Με έχουν στηρίξει σε ολόκληρη την καριέρα μου και τους εκτιμώ πολύ. Ήταν σχεδόν μια τέλεια χρονιά αλλά πάντα μπορεί να βελτιωθεί. Μια ονειρική χρονιά όπου κατακτήσαμε τον τίτλο -ο οποίος ήταν ο κύριος στόχος μας- ενώ είμαστε πολύ περήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο το πετύχαμε. Και μιλάω στον πληθυντικό γιατί μπορεί να είμαι εγώ εδώ αλλά όλη η ομάδα μου, όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μου και με βοηθούν κάθε μέρα, λείπουν.”

Πώς περάσατε στη γιορτή για την κατάκτηση του τίτλου;
“Το party πήγε καλά κι ακόμη προσπαθώ να βρω τη φωνή μου! Γιορτάσαμε για τον τίτλο όπως του άξιζε αφού είναι ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα και ποτέ δεν ξέρεις πότε αυτό το όνειρο θα τελειώσει οπότε πρέπει να το γιορτάζεις στο έπακρο. Περάσαμε το βράδυ στο Bangkok με όλη την ομάδα και ήταν υπέροχα. Δε θα αποκαλύψω λεπτομέρειες αλλά είχαμε χορούς, φωνές party με τα όλα του.”

Πώς ήταν η σεζόν μετά τον τραυματισμό σου στον ώμο;
“Είναι σίγουρο πως στη ζωή ενός αθλητή υπάρχουν και δύσκολες και καλές στιγμές, όπως τώρα. Οι περίπλοκες και δύσκολες καταστάσεις είναι αυτές που σε δυναμώνουν και για μένα ο χειμώνας που μας πέρασε ήταν ένας από τους δυσκολότερους στην καριέρα μου γιατί δεν μπορούσα να κάνω αυτό που μου αρέσει περισσότερο, να οδηγώ τη μοτοσυκλέτα μου. Δεν μπορούσα να κάνω προπόνηση για τι έπρεπε να χειρουργηθώ αλλά με τη βοήθεια των ανθρώπων που με πιέσανε κατάφερα να φτάσω στον πρώτο αγώνα, ίσως όχι στο 100% αλλά στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Πάντα σκέφτεσαι πως όλη αυτή η δουλειά θα έχει κάποιο αντάλλαγμα. Από τη στιγμή που αρχίζεις και βλέπεις τα αποτελέσματα αποκτάς περισσότερη δύναμη.”
Ήταν μια πολύ καλή χρονιά αλλά αυτό δε σημαίνει πως μπορούμε να σταματήσουμε να δουλεύουμε.

Είπες πως ήταν μια σχεδόν τέλεια χρονιά. Γιατί “σχεδόν”;
“Γιατί όταν έχεις υπερβολική αυτοπεποίθηση τότε συμβαίνουν λάθη. Συνέβη στον αγώνα που δεν το περιμέναμε, στο Τέξας, όπου έπεσα ενώ ήμουν πρώτος με τέσσερα δευτερόλεπτα διαφορά. Η νίκη έμοιαζε τελειωμένη υπόθεση και έπεσα γιατί ήμουν χαλαρός. Για αυτό πρέπει να παραμένεις πλήρως συγκεντρωμένος, δεν επιτρέπεται να αφαιρεθείς και πρέπει να μαθαίνεις από τα λάθη. Ήταν μια πολύ καλή χρονιά αλλά αυτό δε σημαίνει πως μπορούμε να σταματήσουμε να δουλεύουμε.”

Έκανες τη μητέρα σου να υποφέρει ρισκάροντας στην τελευταία στροφή του αγώνα της Ταϊλάνδης. Πώς αντέδρασε;
“Ναι! Την είχα θυμώσει ήδη από την Παρασκευή γιατί ξεκινήσαμε το τριήμερο με μεγάλη τρομάρα. Χτυπάς εσύ αλλά οι κοντινοί σου άνθρωποι υποφέρουν πολύ περισσότερο. Και η μητέρα μου και ο πατέρας και όλη μου η οικογένεια υποφέρουν. Έχουν σταθεί πλάι μου πολλά χρόνια και είναι η βάση για ότι έχω πετύχει. Όταν ένα παιδί τεσσάρων ετών ζητήσει μηχανάκι και οι γονείς του δεν του το δώσουν είναι αδύνατο να φτάσεις σε αυτό το σημείο. Λογικά έχουν υποφέρει για πολλά χρόνια.”

Η ομ΄΄αδα
Ο Giacomo Agostini έχει πει πως πιστεύει πως μπορείς να ξεπεράσεις το δικό του ρεκόρ, αυτό των 15 τίτλων. Τι πιστεύεις για αυτό;
“Τα πάμε πολύ καλά και έχω ακούσει αυτές τις δηλώσεις. Δε μου αρέσει η λέξη “αδύνατο”, δε θα την πω ποτέ αλλά αυτό είναι σχεδόν αδύνατον. Σημαίνει να κερδίσω άλλα τόσα από ότι έχω καταφέρει μέχρι στιγμής. Δεν έχω εμμονή με κάποιον αριθμό ή κάποιο όνομα - απλά απολαμβάνω το πάθος μου για τους αγώνες. Νιώθω πολύ τυχερός που αυτή είναι η δουλειά μου και προσπαθώ να την κάνω όσο καλύτερα μπορώ.”


Πάντα λες πως έφτασες εδώ που έφτασες χάρη στους αντιπάλους σου. Πόσο χρειάζεσαι τον Fabio Quartararo & έναν δυνατό Jorge Lorenzo την επόμενη χρονιά;
“Όσο πιο κοντά τόσο πιο καλά! Στο MotoGP είμαστε σε μια εποχή όπου οι μοτοσυκλέτες είναι πιο κοντά μεταξύ τους από ποτέ και ας μην το δείχνουν οι αριθμοί. Το λέω γιατί υπάρχουν αυτή τη στιγμή τέσσερις ομάδες που μπορούν να κερδίσουν και να παλέψουν για το πρωτάθλημα. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν τουλάχιστον οχτώ μοτοσυκλέτες ικανές να κερδίσουν αγώνες και αυτό είναι κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν. Πρέπει να ξέρεις πώς να αλλάξεις τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι μέσα στον αγώνα, να μάθεις από βετεράνους όπως ο Valentino (Rossi), ο Jorge (Lorenzo) ή ο Dovi (Andrea Divizioso) ακόμα και από τους νέους όπως ο Fabio (Quartararo) ή ο (Maverick) Viñales.”


Τι μπορεί να βελτιωθεί από αυτή τη χρονιά;
“Είναι μια πολύ καλή χρονιά και θα είναι δύσκολο να βελτιωθεί. Αλλά ένα από τα είδωλά μου είναι ο Rafa Nadal και όταν τον βλέπεις σε έναν αγώνα και αναρωτιέσαι τι μπορεί να κάνει καλύτερα, πάντα κάνει ένα βήμα μπροστά. Ή όταν ο (Lionel) Messi πετυχαίνει ένα γκολ, σκέφτεσαι πως δεν μπορεί να το κάνει καλύτερο και τότε σκοράρει ξανά και πιο εντυπωσιακά. Προσπαθώ να τους έχω ως υπόδειγμα, πάντα βελτιώνονται. Έτσι θα προσπαθήσω να μάθω από τα λάθη μου. Οι αντίπαλοι σου δείχνουν το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι και αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να το ανεβάζουμε.”

Θα μπορούσε να είναι ένα όνειρο το να είσαι ξανά πρωταθλητής μαζί με τον αδερφό σου;
“Ο αδερφός μου δουλεύει σκληρά και μαζί έχουμε μια πολύ καλή χρονιά. Προηγείται αλλά απομένουν τρεις αγώνες στους οποίους πρέπει να δείξει τον καλύτερο εαυτό του και να ελέγξει την πίεση που του ασκείται. Από την πλευρά μου δε θέλω να του αυξήσω την πίεση, θέλω απλά να τον βοηθήσω να το ευχαριστηθεί, να μείνει συγκεντρωμένος και να πιέσει. Αν δεν το πετύχεις αλλά έχεις προσπαθήσει τότε έχεις καθαρή τη συνείδησή σου.”


Μετά την πτώση της Παρασκευής στην Ταϊλάνδη δε σκέφτηκες να κόψεις; Γιατί ήθελες να κερδίσεις τον τίτλο εκεί;
“Ήθελα να κερδίσω γιατί ήταν το πρώτο match-ball. Όταν έχεις κάποιο πλεονέκτημα στο πρωτάθλημα ψάχνεις για νέα κίνητρα. Μου αρέσει να ζω το τώρα και να πηγαίνω αγώνα αγώνα. Την Πέμπτη πριν τον αγώνα είχα πει πως πρόθεσή μου είναι να κερδίσω το πρωτάθλημα σε εκείνον τον αγώνα ή τουλάχιστον να το προσπαθήσω. Οι αντίπαλοι είναι αυτοί που σου λένε αν μπορείς ή όχι, απατώντας στην πίστα. Για αυτό το προσπάθησα μέχρι την τελευταία στροφή, γιατί είναι πιο ωραίο να κατακτάς το πρωτάθλημα με μία νίκη. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς καταλαβαίνεις πως μπορείς να γίνεις πρωταθλητής και ψάχνεις για το κίνητρο ώστε να έχεις αυτή την ευφορία μόλις περνάς τη γραμμή του τερματισμού.”

 

Ποιο ήταν το κομβικό σημείο της χρονιάς κατά το οποίο είδες πως μπορείς να κερδίσεις τον τίτλο;
“Υπήρξαν δύο σημαντικές στιγμές αυτή τη χρονιά. Η πρώτη ήταν στη Jerez, μετά το λάθος στο Τέξας, όπου κερδίσαμε με τον ίδιο τρόπο που θα κερδίζαμε και στο Austin. Ήταν 25 βαθμοί αλλά δείχνεις στους αντιπάλους σου πως η εμπιστοσύνη που έχεις είναι η ίδια όπως και η επιθυμία και η ψυχολογία. Η επόμενη ήταν στη Βαρκελώνη. Κερδίσαμε τον αγώνα ενώ αρκετοί αντίπαλοι μας δεν πήραν κανένα βαθμό. Ήταν κρίμα γιατί δεν ήταν δικό τους λάθος αλλά ήταν καθοριστική στιγμή για το πρωτάθλημα.


Φτιάχνει η Honda μια μοτοσυκλέτα για τον Marc Marquez ή είναι ο Marc Marquez ο αναβάτης που καταλαβαίνει καλύτερα τη Honda;
“H Honda φτιάχνει μια μοτοσυκλέτα και ο αναβάτης είναι αυτός που πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί σε αυτή. Το θετικό για την ομάδα μας είναι πως τρεις αναβάτες, ο Jorge (Lorenzo), ο Cal (Crutchlow) και εγώ έχουμε την ίδια μοτοσυκλέτα και κάνουμε τις ίδια σχόλια ώστε να εξελιχθεί. Υπάρχει μια ολόκληρη τεχνική ομάδα πίσω από μας, είναι άνθρωποι και πρέπει να ξέρεις πως θα προσαρμοστείς στο αποτελέσματα της δουλειάς τους ώστε να πάρεις το μέγιστο δυνατό.”


Τι κίνητρο μπορεί να είχες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος;
“Ο πρώτος στόχος που είχα στην Ιαπωνία ήταν να προσπαθήσω να τερματίσω τον αγώνα, γιατί κάθε χρονιά μόλις κέρδιζα το πρωτάθλημα, στον επόμενο αγώνα έπεφτα. Στο Aragon είχα πει πως πρόθεσή μου είναι να βρίσκομαι στο βάθρο σε όλους τους αγώνες που απομένουν ενώ δεν ξεχνάω πως εκτός από το πρωτάθλημα κατασκευαστών υπάρχει και το Πρωτάθλημα των Ομάδων όπου η Ducati προηγείται αλλά η Repsol Honda Team είναι μόλις 17 βαθμούς πίσω και θα συνεχίζουμε να πιέζουμε για να τα καταφέρουμε.”

Πηγή: 

RedBull.com

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new