NEWS.

Search Our Site

Matt Bromley & Brendon Gibbens | Κυνηγώντας τον κυκλώνα Idai

Ο φωτογράφος και ο συγγραφέας Surf, Alan Van Gysen ταξίδεψε με τους surfers Matt Bromley και Brendon Gibbens στην Μοζαμβίκη μετά τoν καταστροφικό κυκλώνα Idai...

OΤΑΝ ΚΥΝΗΓAΣ EΝΑΝ ΚΥΚΛΩΝΑ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ...

Ήσασταν στην Μοζαμβίκη κυνηγώντας τα κύματα, γιατί εκεί συγκεκριμένα?
ΜΒ: Η Μοζαμβίκη είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος. Είναι κοντά στην Αφρική αλλά πιο τροπική και άγρια. Η όλη εμπειρία είναι μοναδική γιατί το surf είναι απίστευτο! Ο κυκλώνας δημιούργησε μεγάλα κύματα που θα σχηματίζονταν σε μέρη που σπάνια μπορείς να κάνεις surf.

BG: Έχω επισκεφθεί την Μοζαμβίκη αρκετές φορές αλλά ποτέ δεν λειτουργούσε σωστά το σύστημα αν και πάντα πίστευα ότι είχε κάποια κρυμμένα διαμάντια, μετά το πέρασμα του κυκλώνα ήμουνα σίγουρος ότι το surf θα ήταν επικό.

Το να κυνηγάς τα κύματα ανά τον κόσμο έχει διάφορες δυσκολίες και κινδύνους, ποια είναι μερικά από τα πράγματα που σας ανησυχούν όταν ταξιδεύετε?
MB: Όταν κυνηγάς τα κύματα σε τροπικές περιοχές συνήθως ανησυχείς για τις αρρώστιες όπως η μαλάρια η τις λοιμώξεις από τα κοψίματα των κοραλλιών. Επίσης υπάρχουν πολλά τρομακτικά έντομα και βακτήρια σε μέρη όπως η Μοζαμβίκη που πάντα πρέπει να προσέχεις. Αυτά που τρως είναι εξίσου σημαντικά και το πού θα μένεις. Όταν κυνηγάς έναν κυκλώνα το σύστημα αλλάζει τόσο συχνά στην ξηρά και διαμορφώνεται μέσα σε λίγες ώρες, αλλά το να πετύχεις τέλειες συνθήκες είναι πολύ πιθανό άρα το ρισκάρεις.

BG: Το πρώτο πράγμα που με ανησυχεί είναι να βρω τις ιδανικές και αναμενόμενες συνθήκες για surf. Οι ανησυχίες βέβαια είναι πολλές όταν έχεις να κάνεις με ακραία καιρικά φαινόμενα. Μπορεί να κάνεις τα προγράμματα σου αλλά πρέπει να είσαι έτοιμος ότι όλα μπορεί να αλλάξουν από την μια στιγμή στην άλλη.


Τι σας πέρασε από το μυαλό βλέποντας ότι η καταιγίδα κατέστρεψε τις ακτές της Beira στην Μοζαμβίκη? 

MB: Δεν είχα ιδέα ότι ένας κυκλώνας θα μπορούσε να είναι τόσο καταστροφικός, Εμείς ήμασταν πιο νότια και κάναμε surf με τέλειες συνθήκες και μετά από δύο μέρες μας ειδοποίησαν ότι πολύς κόσμος τα βρήκε δύσκολα λόγο τού κυκλώνα, άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους και σαν να μην έφταναν αυτά η πλημμύρα είχε παρασύρει και κροκόδειλούς μαζί πράγμα που έκανε τα πράγματα να φαίνονται απίστευτα δύσκολα για τον κόσμο, χρειάζονται την βοήθειά μας.
BG: Οι κάτοικοι της Beira πέρναγαν πολύ δύσκολες ώρες ενώ εγώ και οι φίλοι μου περνάγαμε τέλεια με επικές συνθήκες λίγο πιο Νότια. Ήμασταν πολύ τυχεροί και πραγματικά λυπάμαι για τους κάτοικούς της Beira.

Αλλάξατε καθόλου την προοπτική σας όσον αφορά το να κυνηγάς τα κύματα μετά από όλα αυτά που είδατε?
MB: Ως surfers, πάντα κυνηγάμε τις τέλειες συνθήκες που πάντα έχουν να κάνουν με άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα αντιμέτωπος με τέτοιου είδους καταστροφή. Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι για τους ανθρώπους της Μοζαμβίκης, του Ζιμπάμπουε και του Malawi.
BG: Δεν είχα νιώσει το πόσο καταστροφικός ήταν ο κυκλώνας Idai, είχα υποτιμήσει την δύναμη του, η όλη εμπειρία με έκανε να σκεφτώ το πόσο επικίνδυνα είναι τα καιρικά φαινόμενα.

Πώς οι surfers και γενικά οι άνθρωποι που ταξιδεύουν θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά και να βοηθούν γενικά τον κόσμο που βρίσκεται σε κίνδυνο σε τέτοιες περιοχές?
MB: Θα ήθελα να εμπλακώ σε κοινότητες που είναι κοντά και στηρίζουν την Μοζαμβίκη, το Nias, την Tahiti κτλ γενικά να βοηθάμε σε σχολεία, να κάνουμε δωρεές με φαγητό η φάρμακα, να κάνουμε δωρεάν μαθήματα surf, να χαρίζουμε σανίδες του surf και να κάνουμε ειδικά τα παιδιά να ονειρεύονται! Θα έδινε μεγάλη αξία στα ταξίδια μας σαν επαγγελματίες αθλητές.
BG: Προτείνω να γίνουν συνεισφορές σε οργανισμούς που βοηθούν τέτοιου είδους καταστροφές.  

Πηγή:

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new