NEWS.

Search Our Site

Kayakers αντιμέτωποι με καυτή λάβα στη Χαβάη!

Η αναζήτηση για καταρράκτες παίρνει μια εντελώς άλλη διάσταση για τους Dane Jackson & Rafa Ortiz.

H Χαβάη αναπτύσσεται! Όχι λόγω της αύξησης του πληθυσμού αλλά λόγω της φυσικής αύξησης του εδάφους που δημιουργείται από την απελευθέρωση της λάβας. Καθώς η ροή του μάγματος συμβαίνει συχνά -για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά- κάποιοι τυχεροί kayakers έτυχε να ζήσουν μια θεαματική απελευθέρωση λάβας που δεν είχαμε ξαναδεί.

 

Ο Rafa Ortiz και ο Dane Jackson, βρέθηκαν μαζί με τους φίλους τους στα Χαβανέζικα νησιά ψάχνοντας νέους καταρράκτες. Καθώς περιμέναν για μια καταιγίδα που θα γέμιζε τα Χαβανέζικα ποτάμια και τις λίμνες, η περιέργειά τους τους οδήγησε σε ένα από τα πιο σαγηνευτικά φυσικά θαύματα του κόσμου. Στη νότια πλευρά του Big Island, όπου το Volcanoes National Park συναντά τον Ειρηνικό Ωκεανό, το μάγμα χύνεται στα παγωμένα νερά του ωκεανού με θεαματικά αποτελέσματα. Δες το παρακάτω video.

 

 

Συνήθως, η υγρή μάζα κινείται αργά μέσω των σπηλαιωδών ρωγμών κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά οι kayakers έμειναν άφωνοι καθώς είδαν μπροστά τους έναν καταρράκτη 21 μέτρων από λάβα. Η έντονη ροή ήταν το αποτέλεσμα αρκετών στρεμμάτων γης να καταρρέουν και να συμπιέζονται σε πρωτόγνωρα ύψη.
Φυσικά ο Ortiz και ο Jackson έπρεπε να πάνε για μια πιο κοντινή ματιά, οπότε μπήκαν στα kayak για να φτάσουν στο μεγαθήριο που έπεφτε. Καθώς όμως παρατηρούσαν γύρω τους τον καπνό και τη λάβα να τους κατακλύζει, ήξεραν ότι θα ήταν καλύτερο να την παρατηρήσουν από μια ασφαλέστερη απόσταση.

 kayak-μπροστά-από-καταρράκτη-με-λάβα-στη-χαβάη_3.JPG

Μιλήσαμε με τον Jackson και τον Ortiz για να μάθουμε περισσότερα για την εμπειρία τους απέναντι στον πιο επικίνδυνο καταρράκτη της Γης.
Τι σας αρέσει όταν ταξιδεύετε μαζί;
Rafa Ortiz: Ο Dane μου δίνει συνέχεια κίνητρο. Θέλει πάντα να κάνει κουπί ακόμα και αν είναι 6 το πρωί, ή έχουμε hungover. Είναι έξι χρόνια νεότερός μου οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να του πω όχι. Καταλήγουμε πάντα με "χαζές" ιδέες που θέλουμε να κάνουμε μαζί. Έχει πλάκα να έχεις κάποιον να δουλεύει μαζί σου, ο οποίος έχει τα ίδια κίνητρα.
Dane Jackson: Έχουμε αρκετά ίδια νοοτροπία όταν πρόκειται για ένα project. Προσπαθούμε να δοκιμάζουμε τα καλύτερα ποτάμια και να γυρίζουμε τα πιο "χαζά" video μαζί.

 

kayak-μπροστά-από-καταρράκτη-με-λάβα-στη-χαβάη_1.jpg

 

Ποιος ήταν ο σκοπός αυτού του ταξιδιού;
Jackson: Η εξιλέωση! Επισκεφτήκαμε τη Χαβάη πέρσι για να δοκιμάσουμε τα αφρισμένα νερά και τους καταρράκτες της, αλλά δεν πετύχαμε ούτε μια σταγόνα βροχής, οπότε δεν κάναμε αρκετό kayaking. Αυτή τη χρονιά θέλαμε να είμαστε εκεί όταν θα ξεσπούσαν οι βροχές γιατί όταν συμβαίνει αυτό βρίσκεις τα καλύτερα αφρισμένα νερά σε όλο τον κόσμο.
Ortiz: Είναι πάντα ένα συνεχόμενο κυνηγητό βροχής. Το νερό δεν συγκεντρώνεται αρκετά στα μικρά κομμάτια γης και τα ποτάμια δεν είναι κατάλληλα χωρίς να έχουν υψηλή στάθμη. Καθημερινά όσο ήμασταν στη Χαβάη κοιτούσαμε με αγωνία αν θα βρέξει και αν θα αλλάξει η στάθμη των ποταμιών.

 

 -dane-jackson-κάνει-kayak-σε-καταρράκτη-της-χαβάης.jpg

 

Πες μας για αυτό το συγκεκριμένο drop στη μικρή λίμνη.
Ortiz: H συγκεκριμένη πτώση ήταν μοναδική υπό την έννοια ότι πέφτεις για 6 μέτρα σε μια λίμνη που φτάνει σε υπόγειο επίπεδο, εξαφανίζεται και μπαίνει σε άλλη λίμνη. Ήταν κάπως τρομακτικό, γιατί είναι αρκετα επικίνδυνο όταν βλέπεις το νερό να εξαφανίζεται. Αλλά όσο πιο πολύ το δοκιμάζαμε τόσο περισσότερο εξοικειωνόμασταν με αυτό. Όταν προσγειώνεσαι πρέπει να πας δεξιά. Σε περίπτωση που βρεθείς αριστερά, υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα που θα σε ρίξει στα βράχια. Ξέραμε πώς να παραμείνουμε ασφαλείς αλλά και πάλι είναι ένα πολύ επικίνδυνο 6μετρο drop.

 

Πήγατε να κυνηγήσετε κανονικούς καταρράκτες αλλά τελικά ανακαλύψατε καταρράκτες με λάβα να χύνονται στον ωκεανό. Πώς έγινε αυτό;
Jackson: Λίγα χρόνια πριν, είδαμε μερικές φωτογραφίες από kayakers να κωπηλατούν δίπλα στη λάβα που κυλούσε στον ωκεανό και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν απίστευτο να κάνουμε κάτι τέτοιο. Φέτος ακούσαμε ότι η λάβα συνέχιζε να κυλάει στον ωκεανό οπότε έπρεπε να πάμε. Και πραγματικά, το να ανακαλύψουν οι kayakers ένα καταρράκτη από λάβα ήταν ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

 

kayak-μπροστά-από-καταρράκτη-με-λάβα-στη-χαβάη_4.JPG

 

Περιγράψτε την εμπειρία να κάνετε paddling σε αυτό το θαύμα της φύσης.
Ortiz: Είναι δύσκολο να το συγκρίνω με οτιδήποτε άλλο. Είναι ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο το να υπάρχει ένας λιωμένος βράχος σε τέτοια μεγάλη θερμοκρασία και οτιδήποτε γύρω του να είναι ένα χάος.
Κάναμε 30 λεπτά με το σκάφος μέχρι να φτάσουμε, και από τα 10 μίλια μακριά μπορούσαμε να δούμε τους ατμούς. Ήμασταν τόσο πρόθυμοι που πηδήξαμε στα kayak μας με το που σταμάτησε το σκάφος. Ξεκινήσαμε να κάνουμε paddling προς αυτό, με μεγάλη προσοχή όμως. Ήταν ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει, ένα εντελώς διαφορετικό θηρίο.
Κάθε τόσο "έσκαγε"¨στο ουρανό σε εκατομμύρια κομμάτια. Καθώς κάναμε paddling προς αυτό ένιωθες το νερό του ωκεανού να γίνεται όλο και πιο ζεστό. Υπήρχαν πολλοί μικροί βράχοι που επέπλεαν και "κάπνιζαν" γύρω του. Αν σε ακουμπούσαν, πιθανότατα να σου έκαιγαν το kayak. Ήταν αρκετά εχθρικό περιβάλλον!
Υπήρχαν παντού βόμβες από λάβα, ατμοί ψηλά στον ουρανό και εγώ καθόμουνα σε καυτό νερό.

 

kayak-μπροστά-από-καταρράκτη-με-λάβα-στη-χαβάη_2.JPG
Dane Jackson
Jackson: Δεν αντιλαμβανόμουν πλήρως το τι κάναμε μέχρι που είδα το τέρας να χύνεται στον ωκεανό. Έπειτα, καθώς κάναμε paddling προς τη λάβα, τις εκρήξεις και τους ατμούς, είχα μείνει αποσβολωμένος από τη δύναμη της φύσης που έβλεπα μπροστά μου
Σε ένα σημείο είχα βάλει το χέρι μου μέσα στο νερό με την GoPro και η θερμοκρασία ήταν κανονική. Αργότερα το ξανά έβαλα και ένιωσα σα να βάζω το χέρι μου σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Υπήρχαν παντού βόμβες από λάβα, ατμοί ψηλά στον ουρανό και εγώ καθόμουνα σε καυτό νερό. Ήταν απίστευτη εμπειρία!

 

kayak-μπροστά-από-καταρράκτη-με-λάβα-στη-χαβάη_5.JPG 

 

Πόσο κοντά φτάσατε στη λάβα;
Jackson: Ας πούμε ότι την είδαμε με ένα τρόπο που κανείς δεν την είχε ξαναδεί. Ήμασταν τόσο κοντά που τα κομμάτια λάβας από τις εκρήξεις προσγειώνονταν λίγα μέτρα μπροστά μας και κατευθείαν κωπηλατούσαμε προς τα πίσω. Έπρεπε να είμαστε σίγουροι ότι η λάβα δεν θα πλησίαζε τα χέρια μας ή τα kayak μας, γιατί θα έλιωναν.

 

Πιστεύετε ότι βγάλατε καλά το drop μέσα στη λάβα;
Ortiz: [Γέλια.] Όχι ακριβώς! Αλλά ήταν ένα καθαρό drop.
Jackson: Ήταν ένα καθαρό drop. Ήταν λίγο τυφλή η προσγείωση με όλο τον ατμό, αλλά γενικά πήγε πολύ καλά. Απλώς πρέπει να αποφύγεις να προσγειωθείς στις πέτρες λάβας στο βυθό.

 

Πηγή: Red_Bull.svg.png

blank 300x10

300x250 blank

facebookr icon newtwitter icon newinstagram0icon new